در این مقاله به دستگاه تهویه مطبوع چیست؟ و طرز کار آن میپردازیم. امروزه دستگاه تهویه مطبوع نه تنها دمای مورد نظر را تنظیم میکند، بلکه باید بتواند رطوبت را نیز تنظیم کند و هوا را به خوبی در محدوده مورد نیاز به گردش در آورد. باید سطح کیفی هوای فضا را به حد مطلوب برساند تا سلامت ساکنین حفظ شود (با فیلتراسیون مناسب). طراحان سیستمهای تهویه مطبوع و خنک کننده، پارامترهای زیادی را در هنگام طراحی برای برآوردن نیازهای مشتری و سطوح راحتی استاندارد در نظر میگیرند.
تهویه مطبوع روندی است که در آن هوای تازه تامین از خارج با هوای برگشتی داخلی مخلوط شده و پس از فیلتراسیون و تنظیم دما و رطوبت، با سرعت و جهت دلخواه در محیط داخلی توزیع میشود. هر دستگاه تهویه مطبوع از یک سری اجزای داخلی در داخل ساختمان و خارجی در خارج ساختمان ایجاد گردیده است که به طور منظم و در یک چرخه بسته که دائماً تکرار میشود، کار میکنند. تهویه مطبوع به عنوان HVAC نیز شناخته میشود که از کلمه Heating Ventilation Air Conditioning گرفته شده است.
در شکل زیر چندین ژنراتور گرمایشی و سرمایشی بر روی پشت بام نصب شده و به فن کویلهای داخل واحدها وصل است و برای گرمایش و سرمایش یک ساختمان اداری- تجاری مورد استفاده قرار گرفته است.
کاربردهای دستگاه تهویه مطبوع
ساختمانهای سازمانی مثل بیمارستانها و خانههای سالمندان
ساختمانهای تجاری مانند ادارات، مغازه ها و مرکزهای خرید
ساختمانهای مسکونی مانند خانههای مستقل، ساختمانهای آپارتمانی، ساختمانهای بلند و برجها
سالنهای تولید و انبارها
انواع ساختمانها مانند سینما، سالن بدنسازی، هتل، ساختمان آموزشی و یا سایر سولهها و سالنها
معرفی 7 دستگاه تهویه مطبوع برای ساختمانها
انواع چیلر یا مینی چیلر با بویلر موتورخانه
بویلرها وظیفه بالا بردن دمای آب و ارسال آن به فن کویلها، هواسازها یا رادیاتورهای داخل ساختمان را بر عهده دارند.
وظیفه چیلرها کاهش دمای آب و ارسال آن به فن کویلها و هواسازهای داخل ساختمان میباشد که میتوان از آنها در سایز کوچک مثل مینی چیلر استفاده کرد.
پکیج پشت بامی خانه در حقیقت همان چیلری است که هوا را خنک میکند و هواساز به آن متصل است. این دستگاه پس از گرم یا سرد کردن هوا، آن را از طریق کانالها به داخل خانه میرساند و یک دستگاه تهویه کانالی به حساب میآید.
سیستم سرمایشی و گرمایشی GHP
این دستگاه یکی از دستگاههای مدرنی است که در سالهای اخیر در بازار عرضه گردیده است و با اهمیتترین نکته در مورد GHP استفاده از سوخت گاز یا گاز شهری برای گرمایش و سرمایش با مصرف برق کم است.
سیستم سرمایشی و گرمایشی VRF
این سیستم همچنین یکی از دستگاههای مدرن به حساب میآید و ساختاری تقریبا مشابه GHP دارد با این تفاوت که به جای گاز شهری از برق برای سرمایش و گرمایش استفاده میکند.
احتمالاً با دستگاه اسپلیت آشنا هستید. داکت اسپلیت شباهت زیادی به اسپلیت دارد با این اختلاف که پنل داخلی که به طور معمول از نوع دیواری است، اسپلیت سقفی است و در عین حال هوای خنک یا گرم را در کانالهای متعدد اتاقها و سالنها در یک زمان پخش میکند.
دستگاه زنت ساختار متفاوتی نسبت به پنج دستگاهی دارد که در مورد آن صحبت کردیم. این دستگاه در عوض استفاده از کمپرسور و مدار تبرید از فرآیند پاشش آب به هوا برای خنک کردن آن استفاده میکند. این موضوع در سیستمهای خنک کننده آبی نیز وجود دارد. یعنی دستگاه دارای سوراخهایی برای پاشش آب است و در تماس با هوا دمای هوا را پایین میآورد. این سیستم همچنین دارای کویل آبگرم برای گرمایش است.
ایرواشر
ایرواشر به روشی مشابه زنت عمل میکند. به طور کلی این دو دستگاه(Zent و Airwasher) عملکرد خنک کنندگی متفاوتی نسبت به سایر دستگاه های تهویه هوا دارند(موارد 1 تا 5).
نحوه کارکرد دستگاههای تهویه مطبوع
آشنایی با سیستم های تبریدی (اصول اولیه سیکل تبرید)
بیشتر سیستمهای تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی ذکر شده بر اساس سیکل سرمایش یا تماس مستقیم هوا با آب یا سیستم تبخیری کار میکنند. بنابراین، دانستن اصول تبرید به معنای دانستن نحوه کار اکثر دستگاههای سرمایشی و گرمایشی از جمله انواع چیلرهای تبرید و مینی چیلر تراکمی، سیستم های GHP و VRF، پکیج یونیت پشت بام، داکت اسپلیت و اسپلیت است. در مدار همگی آنها شامل قطعات زیر است.
کمپرسور :
همانگونه که در شکل زیر میبینید، کمپرسور یکی از اجزای بنیادی سیکل تبرید است که سمتهای فشار قوی و کم فشار سیستم تبرید را از یکدیگر جدا میکند. کمپرسور در حقیقت در ابتدای سمت فشار قوی قرار دارد و در ورودی آن گاز مبرد دمای پایین و فشار کم فشرده میشود و در نتیجه دما و فشار مبرد در خروجی افزایش مییابد. میتوان گفت که در واقع کمپرسور وسیلهای است که گاز کم فشار را از خط تراکم گرفته و به گاز پرفشار داغ تبدیل کرده و به سمت کندانسور جریان مییابد.
در کل چهار نوع کمپرسور بیشتر در صنعت کاربرد دارد :
کمپرسورهای سیلندر پیستونی در دو نوع قابل تعمیر و غیر قابل تعمیر میباشند.
کمپرسورهای اسکرول – بیشتر برای تناژ خنک کننده کم استفاده میشود
کمپرسورهای اسکرو(مارپیچ) – معمولاً در تبرید با تناژ بالا استفاده میشود.
کمپرسورهای گریز از مرکز
کندانسور :
کندانسورها به طور معمول دو نوع دارند.
کندانسور آبی یا آب خنک، معمولاً شامل دو نوع پوسته و لوله یا صفحه است.
کندانسور هوایی یا هوا خنک با فن
کندانسور گاز مبرد را تقطیر میکند به این ترتیب که در آب یا هوا، گرما را از آن میگیرد و آن را به مایع تبدیل میکند.
شیر انبساط :
پس از عبور از شیر انبساط یا شیر فشار شکن، فشار مبرد کاهش یافته و سپس به صورت بخار آزاد میشود. مبرد مایع با کاهش فشار، گرمای محیط را جذب کرده و به بخار (از هوا یا آب) تبدیل میشود. شیرهای انبساط معمولاً دو نوع هستند.
شیر انبساط الکترونیکی
شیرهای ترموستاتیک
اواپراتور :
پس از عبور مبرد از شیر انبساط و ورود به اواپراتور از طریق لولهها جریان مییابد. اواپراتور در آب غوطهور میباشد یا در واحدهای داخلی مانند واحدهای فن کویل تعبیه شده است. در صورت غوطهور شدن در آب باعث کاهش دمای آب و پمپاژ آب سرد به واحدهایی مانند هواساز و فن کویل میشود. هنگامی که در یونیتهای داخلی نصب میشود، هوای دمیده شده توسط فن را خنک میکند. زیرا مبردی که در لولهها جریان دارد، پس از افت فشار شدید، تمایل به استخراج گرما از محیط و تبخیر را دارد.
مثالی از چرخه تبرید و اجزای آن در یک دستگاه خنک کننده چیلر:
آشنایی با سیستم های تبخیری
دانستن اصول اولیه سیستمهای تبخیری به شما این امکان را میدهد که بدانید اکثر دستگاه تهویه مطبوع سرمایش و گرمایش مانند زنت، ایرواشر، اکونوپک و کولر آبی چگونه کار میکنند.
پاشش آب به داخل گذرگاه هوا در تمامی سیستمهای تخلیه استفاده میشود. به عنوان مثال ایرواشر مجهز به یک سری نازل های فشار قوی است که آب را با فشار زیاد و به صورت ذرات پودری به داخل مجرای هوا میپاشند تا آب پودر شده بتواند گرمای هوای عبوری از هوا را که با فن کشیده میشود، جذب کند و دمای آن را کاهش دهد. برای گرمایش، کافی است یک کویل آبگرم تک لایه یا چند لایه در دستگاه تعبیه شود تا با تماس با سطح داغ کویل دمای هوا افزایش یابد. در واقع آبگرم باید در دستگاه دیگری مانند پکیج یا بویلر گرم شود و داخل کویل آن دستگاه پمپ شود.
دستگاه نوع زنت به جای پاشش آب از طریق نازل، از پدهای سلولزی استفاده میکند. به این ترتیب که که آب را روی آنها می پاشد و با عبور هوا از لنتهای خیس شده، دمای هوا کم را میکند. دستگاه نوع زنتبه صورت نمای کلی در شکل زیر نشان داده شده است.
جهت بدست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد خرید بهترین انواع تهویه مطبوع میتوانید با کارشناسان ما با شمارههای 09190911891 – 09122583615 در تماس باشید. توجه
نتیجه گیری
شرکت مهندسی بادبان تهویه پارسیان با تکیه بر دانش متخصصان خود سعی در طراحی انواع دستگاه تهویه مطبوع با توجه به وضعیت مالی کارفرمایان دارد. مشخصات شرکت درباره چیلرهای تراکمی مختلف و چیلرهای جذبی; انواع هواساز معمولی و هایژنیک; انواع کندانسور و سیستمهای خنک کننده در سایت ما مشهود است. برای مشاوره قیمت چیلر و سایر سیستمهای تهویه مطبوع با کارشناسان ما تماس بگیرید.
سوالات متداول درباره تهویه مطبوع چیست؟
چگونه اندازه دستگاه را برای اتاق مورد نظر به درستی تعیین کنیم؟
مواردی مانند اندازه محل، آب و هوا، تعداد و مدل پنجرههای نصب شده، نوع عایق و حتی تعداد افراد ساکن در محل.
چه نوع تهویهای برای خانههایی که فقط پنجرههای مشرف به پاسیو دارند مناسبتر است؟
از آنجایی که استفاده از شیشه دوجداره در اکثر خانهها اجباری است و با فرض اینکه تراس فقط دارای بار تشعشعی باشد، میتوان از انتقال یا تبادل بار گرمایی در تابستان یا بار سرد در زمستان از بیرون به داخل صرفه جویی کرد. بنابراین از تمامی سیستمهای تهویه چه فن کویل و چه سیستم DX میتوان استفاده کرد.
کدام یک از انواع مبدلهای حرارتی صفحه ای یا پوستهای و لوله ای کارایی و کاربرد بیشتری در چیلر دارد؟
به طور کلی مبدلهای حرارتی صفحه ای بازده بهتری دارند اما نگهداری آنها دشوارتر است، به همین دلیل است که مبدل های پوسته و لوله بیشتر در چیلرها استفاده میشوند. با توجه به تجربه سرویس چیلرهای مختلف میتوان نتیجه گرفت که استفاده از مبدلهای صفحهای برای کندانسور به هیچ وجه توصیه نمیشود، در حالی که استفاده از آنها برای اواپراتور تا ظرفیت چیلر 60 تن تبرید در تمام دنیا مرسوم است.
اگر در میان انواع برندهای داکت اسپلیت مایل به انتخاب داکت اسپلیت مدیا هستید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا پس از توضیح مختصری از برند مدیا، شما را با انواع داکت اسپیلتهای مدیا از نظر ظرفیت، مراحل نصب، قیمت مناسب و… بیشتر آشنا نمایم.
بررسی و انتخاب داکت اسپلیت مدیا یا میدیا؟
شرکت مدیا( Midea) در سال 1968 در کشور چین ایجاد گردید و از سال 1985 شروع به تولید دستگاههای تهویه مطبوع مانند چیلر، داکت اسپلیت و… نمود. امروزه یکی از پنج برند برتر دنیا در زمینه تولید انواع لوازم خانگی، الکترونیکی و همچنین انواع دستگاههای تهویه مطبوع می باشد.
داکت اسپلیت مدیا(Midea-Ducted Split) از محصولات اصلی کمپانی مدیا است که در انواع مختلف و در ظرفیتهای متنوع تولید و ارائه میگردد. داکت اسپلیتهای مدیا در ظرفیتهای 24000، 30000 و 36000 با برق تک فاز و در ظرفیتهای 48000 و 60000 با برق سه فاز کار میکنند.
مزایای داکت اسپلیت مدیا
عملکرد بهینه: داکت اسپلیتهای مدیا دارای کارایی بالا در خنک کردن و گرم کردن فضا هستند.
صدای کم: این سیستمها معمولاً صدای کمتری در مقایسه با سایر دستگاههای تهویه مطبوع دارند و برای محیطهای مسکونی و اداری مناسب هستند.
طراحی زیبا: طراحی ظریف و مدرن این دستگاهها به سهولت با دکوراسیون داخلی هماهنگ میگردد.
نصب آسان: نصب داکت اسپلیتها در مقایسه با سیستمهای دیگر سادهتر است و به فضای کمتری نیاز دارد.
کنترل دما: قابلیت تنظیم دما برای هر فضا به صورت جداگانه وجود دارد که راحتی بیشتری را فراهم میکند.
ویژگیهای داکت اسپلیت مدیا (Midea)
داکت اسپلیت مدیا با این ویژگیها انتخابی مطلوب برای تهویه مطبوع در فضاهای مختلف شده است.
ویژگی
توضیحات
کمپرسور
از کمپرسورهای با کیفیت و فناوریهای نوین برای بهبود عملکرد استفاده میکند.
فیلتر هوا
دارای فیلترهای هوای پیشرفته برای تصفیه هوا
سیستم کنترل
برخی مدلها دارای سیستمهای کنترل هوشمند با قابلیت تنظیم دما از راه دور هستند.
مصرف انرژی
با فناوریهای صرفهجویی در انرژی طراحی شدهاند.
گارانتی و خدمات
ارائه خدمات پس از فروش و گارانتی مناسب
خرید داکت اسپلیت مدیا
نکاتی وجود دارند که در هنگام خرید داکت اسپلیت خوب اهمیت دارند، اولین قدم انتخاب درست نوع، ظرفیت و برند آن است. البته محاسبه مقدار ظرفیت داکت اسپلیت بایستی با نظر متخصص صورت گیرد.
همچنین برای خرید داکت اسپلیت باید به میزان مصرف برق و آمپر آن نیز دقت کنید. در سایت مجموعه تخصصی بادبان تهویه پاسیان، اطلاعات فنی دهها مدل از انواع داکت اسپلیت، از برندهای معتبر با گارانتی اصلی، جهت برخورداری شما عزیزان از حس خوب خرید بهینه و هوشمند ارائه گردیده است.
قیمت داکت اسپلیت مدیا
داکت اسپلیتها عموماً در دو نوع اینورتردار و بدون اینورتر در بازار موجود هستند، نوع اینورتر قیمت بالاتری در مقایسه با نوع معمولی دارد، اما کاهش هزینههای برق مصرفی در طی سالها میتواند قیمت بالای آن را جبران نماید.
میزان ظرفیت و برند داکت اسپلیت نیز دو مورد از گزینههای مهم در تعیین قیمت داکت اسپلیت به شمار میروند. لازم به ذکر است کلیه داکت اسپلیتهای ارائه شده در سایت بادبان تهویه پاسیان دارای قیمت مناسب بوده و تخفیفهای مورد نظر مصرف کنندگان در لحاظ میشود.
جدول تعیین انواع ظرفیتهای داکت اسپلیت مدیا
همچنین میتوانید برای سهولت بیشتر به جدول زیر جهت تعیین ظرفیت داکت اسپلیت مدیا مورد نیاز، با توجه به متراژ مدنظر خود مراجعه نمائید:
ظرفیت داکت اسپلیت (BTU)
برای واحد های وسط و همکف (m2)
برای واحد های زیر پشت بام (m2)
18000
تا 45
تا 35
24000
تا 60
تا 45
30000
تا 80
تا 60
36000
تا 100
تا 80
48000
تا 130
تا 100
60000
تا 150
تا 130
مراحل نصب و راه اندازی داکت اسپلیت مدیا Midea
نصب و راهاندازی داکت اسپلیت میتواند بسته به شرایط و مهارتهای فرد متفاوت باشد درکل،
مراحل زیر شامل نصب داکت اسپلیت است:
انتخاب محل نصب: بایستی محلی مناسب برای نصب دستگاه مشخص کنید، که به تهویه و جریان هوای مناسب دسترسی داشته باشد.
نصب واحد داخلی و خارجی: واحد داخلی به طور معمول در سقف یا دیوار نصب میشود و واحد خارجی باید در محلی قرار گیرد که از نظر دسترسی و تهویه مناسب باشد.
لولهکشی: لولههای مسی برای انتقال گاز و لولههای درین برای تخلیه آب باید به درستی نصب شوند.
اتصالات برقی: اتصالات برق باید به درستی انجام شوند و نیاز به رعایت نکات ایمنی دارد.
راهاندازی سیستم: پس از نصب، باید سیستم را روشن کرده و تنظیمات لازم را انجام دهید.
در این مقاله آموزنده تلاش ما بر این است که درباره اواپراتور چیلر چیست صحبت کنیم. به بررسی روشهای کار و انواع پراستفاده اواپراتور چیلر در صنعت ساخت چیلر بپردازیم و اختلاف آنها مانند قیمت، ساختار و … را ذکر کنیم.
اواپراتور چیلر از قطعات اصلی چیلر است و در حقیقت یک نوع مبدل حرارتی میباشد که گرما را از آبی که قرار است در چیلر خنک شود جذب کرده و به مبردی که تبخیر میشود، منتقل میکند و در نتیجه آب را خنک میکند. پس از تبخیر کامل، مبرد از سمت اواپراتور به سمت کمپرسور منتقل میشود. برای مثال شکل زیر عملکرد و اجزای یک چیلر تراکمی را نشان میدهد. مبرد بین این اجزا جریان دارد و وقتی وارد اواپراتور چیلر میشود (اواپراتور دارای ورودی و خروجی برای مبرد و ورودی و خروجی آب است) با گرفتن حرارت آب، آن را خنک میکند و این آب سرد جهت کاربردهای مختلف فرستاده میشود.
مسئله این است که اگر به بخش کندانسور در تصویر بالا توجه کنید، فنهای زیادی جهت از بین بردن گرمای مبرد به کار گرفته میشود، به همین دلیل به آن هوا خنک میگویند. اگر برای از بین بردن گرمای مبرد در کندانسور به جای فنها آب سرد به کار گرفته شود، به آن آب خنک گفته میشود. از این جهت چیلرهای تراکمی با همدیگر اختلاف در قیمت و ساختار دارند.
مسئله این است که اگر به بخش کندانسور در تصویر بالا توجه کنید، فنهای زیادی جهت از بین بردن گرمای مبرد به کار گرفته میشود، به همین دلیل به آن هوا خنک میگویند. اگر برای از بین بردن گرمای مبرد در کندانسور به جای فنها آب سرد به کار گرفته شود، به آن آب خنک گفته میشود. از این جهت چیلرهای تراکمی با همدیگر اختلاف در قیمت و ساختار دارند.
انواع اواپراتور چیلر
بیشتر بدانید
انواع اواپراتور چیلر در صنعت چیلرسازی
اواپراتورها انواع مختلفی دارند. دو نوع اواپراتور پرکاربرد در صنعت چیلرسازی ایران که سازندگان در ساخت چیلرها استفاده می کنند عبارتند از:
اواپراتور پوسته و لوله (shell and tube)
یک اواپراتور چیلر پوسته و لوله از یک مخزن استوانهای درست شده است که لولههای مسی در آن قرار میگیرند. با داشتن مبرد در داخل لولههای مسی و جریان آب در اطراف لولهها کار میکند. مبرد که از طریق دیوارههای بیرونی لولههای مسی تبخیر میشود، گرما را از آب گرفته و آب را خنک میکند. اواپراتورهای پوسته و لوله ساختاری محکم در برابر فشارها و دماهای بالا دارند و قیمت کمتری نسبت به انواع دیگر دارند و پرمصرفترین نوع برای استفاده در چیلرها هستند. در اواپراتورهای پوسته و لوله ، صفحاتی به نام بافل در فواصل مشخص داخل پوسته قرار میگیرند تا با ایجاد جریان متلاطم در آب، سرعت انتقال حرارت را افزایش دهند. در برخی از مدلها البته برعکس این حالت نیز وجود دارد، آب از لوله عبور میکند و مبرد از اطراف لوله عبور میکند.
صفحات بافرها چهار عملکرد اصلی دارند که عبارتند از:
لولههای مسی را در حین ساخت نگه میدارد.
خودداری از لرزش لولهها ناشی از جریان مایع
به سیال یک حرکت مارپیچی و تقریباً عمود بر مجموعه لوله ها میدهد تا حداکثر حجم انتقال حرارت به دست آید.
افزایش عملکرد دمای انتقال حرارت در جریان مغشوش
شکل زیر نمونهای از اواپراتور چیلر تبرید تراکمی با پوسته خارجی عایق کاری شده در کارخانه ما را نشان میدهد.
ما در صورت لزوم در تولید اواپراتور چیلر ستارههای پنج پر آلومینیومی را برای ایجاد جریان مغشوش و بهبود انتقال حرارت در لولههای مسی قرار میدهیم. با این عمل سرعت انتقال حرارت در این قسمت از جریان مبرد همچنین افزایش مییابد و راندمان سیستم افزایش مییابد. در طی تولید اواپراتور چیلر، پس از قرار دادن چرخدندههای آلومینیومی در لولههای مسی، آنها را از یک غلتک رد میکنند تا ستارهها محکم به دیواره داخلی بچسبند تا با عبور مبرد از لوله مسی، حرکت نکنند.
اواپراتور چیلر از نوع صفحهای (plate heat exchanger)
این مدل اواپراتور در سالهای گذشته وارد صنعت تهویه مطبوع در ایران شده و همچون مبدل حرارتی در بعضی از مبردها استفاده میشود. نحوه کار به این صورت است که همانطور که در شکل زیر نشان داده شده است، تعداد زیادی صفحه به شکل آببندی در کنار هم قرار گرفته و به هم متصل شدهاند و در فضای خالی میان صفحات، سیال مبرد و آب به صورت الگویی یک در میان جریان مییابد و حرارت از طریق دیواره صفحات، از آب به مبرد انتقال مییابد. سطح مبدل حرارتی اواپراتور چیلر از نوع صفحهای بزرگتر از نوع پوسته ای و لولهای است و میتواند گرمای زیادی را در ابعاد کوچک منتقل کند، اما هزینه این اواپراتورها از نوع پوستهای و لوله ای بیشتر است و توانایی تحمل فشار بالا را ندارد. البته در برخی از چیلرها با ظرفیت کمتر و مینی چیلرها (هم چیلر صنعتی و هم تهویه مطبوع) از این نوع همچنین به کار گرفته میشود.
عوامل موثر در طراحی اواپراتور چیلر
افت فشار
قطر صحیح، طول لوله و تراز لوله با محاسبات آزمون و خطا انتخاب میشوند. اگر فشار بالاتر از افت فشار در رنج باشد، قطر لوله، طول و طراحی لوله باید اصلاح شود. در طراحی از مواد مختلفی از جمله فولاد کم کربن، فولاد ضد زنگ، برنج، مس، نیکل و غیره استفاده شده است. با این حال، انتخاب مواد لوله بستگی به خوردگی محلول و کیفیت کار دارد.
ضرایب انتقال حرارت
به خاطر داشته باشید که حرارت از ماده گرمتر به ماده سردتر انتقال مییابد. بنابراین اواپراتور چیلر باید در دمای کمتری نسبت به محیط قرار داشته باشد. فرآیندهای تبخیر در دماهای پایین جهت سیستمهای حرارتی لازم میباشد. ضریب انتقال حرارت بخار متراکم شده در سمت پوسته به طور معمول به نسبت سمت مایع زیاد است. بنابراین سمت لوله یا مایع، میزان انتقال حرارت را کنترل میکند و افزایش کیفیت مبرد موجب افزایش ضریب انتقال حرارت میشود.
جهت بدست آوردن اطلاعات بیشتر و مشاوره در مورد اواپراتور چیلر میتوانید با کارشناسان ما با شمارههای 09190911891 – 02122581821 در تماس باشید. بیشتر بدانید
نتیجه گیری
همانگونه که در مقاله فوق دیدید و متوجه شدید، اواپراتور چیلر مسولیت انتقال حرارتی را بر عهده دارد که از راه لوله آب و گاز برای آماده سازی سرمایش محیط، تولید میشود. در اغلب موارد، اگر دستگاه به درستی کار کند، چرخه به درستی تکمیل میشود و چیلر به خوبی کار خود را انجام میدهد.
در پایان لازم به ذکر است که شرکت بادبان تهویه پارسیان با سالها تجربه در زمینه تعمیرات و فروش انواع قطعات چیلر آماده ارائه خدمات به شما مشتریان عزیز میباشد. برای کسب اطلاعات کافی در مورد قیمت و نحوه انجام کار با شماره واحد پشتیبانی و فروش ما تماس بگیرید.
سوالات متداول درباره اواپراتور چیلر
آیا میتوان اواپراتور چیلر پوستهای و لولهای را با اواپراتور صفحهای جایگزین کرد؟
هنگام تعویض اواپراتور چیلر، باید ظرفیت آن را در نظر بگیرید. اگر مدل صفحهای با مشخصات و ظرفیت مشابه با مدل پوسته و لوله باشد، میتوانید این جایگزینی را انجام دهید و ممکن است تنها نیاز به ایجاد چند تغییر در لولهها داشته باشید. برای بررسی دقیقتر، میتوانید از طریق راههای ارتباطی با کارشناسان فنی ما تماس بگیرید.
آیا اواپراتورهای پوسته لوله برای چیلرهای با ظرفیت بالا مناسب هستند؟
بله، در ایران چون آب رسوب دارد، بهترین اواپراتوری که جواب میده، اواپراتور پوسته و لوله هست.
علتهای زیادی برای افزایش تنوع قیمت چیلر در ظرفیت تبرید خاص وجود دارد. این مشکل در بازار صنعت تهویه مطبوع و برودتی چالش ایجاد کرده است. بنابراین در این مقاله سعی شده است تا به عاملهای تاثیرگذار در تعیین قیمت چیلر اشاره کنیم.
تاثیر اجزای چیلر و موارد استفاده شده در ساخت آن بر قیمت چیلر
موتور الکتریکی اینورتر VSD یا VFD
حدود 45 درصد از انرژی مصرفی ساختمان در ارتباط با سیستم سرمایشی و گرمایشی است. از این مقدار حدود 35 درصد آن صرف برق موتور الکتریکی میشود که کمپرسورها را به حرکت در میآورد. استفاده از الکتروموتورها با دور متغیر یا اینورتر عوض دور ثابت منتهی به بهترین عملکرد کمپرسور در شرایط کاری متفاوت میشود. این گزینه به تنهایی 30 درصد مصرف انرژی کمپرسور را در سال کاهش میدهد که موجب کاهش قیمت چیلر از لحاظ هزینههای مصرفی میشود. کمپرسورهای اسکرو دستورالعمل برای تغییر ظرفیت کمپرسور دارند و ظرفیت آن به طور خودکار با اندازه مورد نیاز مصرف کننده تطبیق مییابد. دستورالعمل دیگری که اغلب برای کمپرسورهای اسکرال در نظر گرفته میشود، چند مداری شدن دستگاه می باشد که به آن خواهیم پرداخت.
نوع کندانسور
با توجه به نوع کندانسور و روش سرمایش، دو نوع چیلر آب خنک و چیلر هوا خنک وجود دارد که هر کدام بسته به شرایط آب و هوایی، مقدار آب در محل، ظرفیت مورد نیاز، راندمان و غیره تعیین میشوند. کندانسورهای چیلر هوا خنک از فنها و کویلهایی تشکیل شدهاند که با دمیدن هوا در اطراف کویلها، موجب خنک شدن مبرد جاری در کویل ها میشوند. به دلیل وجود این فنها در چیلر هوا خنک، قیمت چیلر در آنها نسبت به نوع آبی بالاتر هست، نکته قابل توجه این هست که در چیلر هوا خنک مصرف آب وجود ندارد و این دستگاه نیازی به برج خنک کننده نیز ندارد.
چیلر آبی یک مبدل حرارتی از نوع پوسته و لوله میباشد که در آن آب از یک سمت و مبرد از سمت دیگر جریان مییابد و کندانسور به وسیله آب خنک میگردد، آبی که گرمای مبرد را میگیرد به دستگاه برج خنک کننده فرستاده شده، آنجا گرمای خود را به جو میدهد و دوباره به کندانسور برگردانده میشود. به این ترتیب در نوع آب سرد قیمت برج خنک کننده، سختی گیرنده آب و پمپ همچنین به قیمت چیلر اضافه میشود. طبق تصویر زیر بایستی از برج خنک کننده همراه با چیلر آبی استفاده کرد، زیرا این نوع چیلر به دلیل تبخیر آب، آب مصرف میکند.
نوع کمپرسور
در شرکت ما چیلرها از 4 نوع کمپرسور با اسامی اسکرو ، اسکرال ، گریز از مرکز یا سانتریفیوژ، پیستونی و با برندهای معروف جهانی Bitzer، Hanbel، Copeland و Danfoss (به خواست یا احتیاج مشتری) به کار گرفته می شود که در ظرفیت های مختلف بر قیمت چیلر موثر هستند. هر نوع کمپرسور در محدوده ظرفیت خود مزیت هایی دارد.
در بیشتر موارد، کمپرسور به صورت زیر انتخاب می شود:
چیلر هوا خنک ⇐ تبرید از 0 تا 100 تن ⇐ اسکرال و اسکرو
چیلر هوا خنک⇐ 101 تا 1000 تن خنک کننده ⇐ اسکرو
چیلر آب خنک ⇐ ظرفیت 0 تا 100 تن سرمایش ⇐ اسکرال
چیلر آب خنک ⇐ 101 تا 1000 تن ⇐ اسکرو
چیلر آب خنک ⇐ 101 تا 3000 تن ⇐ سانتریفیوژ
چیلر هوایی و آبی ⇐ در همه ظرفیتها ⇐ کمپرسور رفت و برگشتی یا پیستونی ⇐ مناسب جهت مناطق گرمسیری
نوع مبرد
عوامل زیادی بر انتخاب مبرد تأثیر میگذارد، مانند نوع کمپرسور، شرایط آب و هوایی منطقهای که چیلر در آن نصب میشود و استفاده از دستگاه. به دلیل تفاوت در چگالی مبردها، کمپرسور برای هر مبرد برای دستیابی به ظرفیت خنک کنندگی خاصی متفاوت است. به عنوان مثال، مبرد R134a در مقایسه با سایر مبردهای رایج R407C، R410A و R404A چگالی کمتری دارد. بنابراین، اگر از مبرد R134a استفاده کنیم، به کمپرسور بزرگتری نیاز داریم که موجب افزایش قیمت چیلر میشود.
استفاده از موتورهای الکتریکی اینورتر (سرعت متغیر) در جاهای دیگر
استفاده از فنهای کندانسور چیلر هوا خنک با دور متغیر موجب میشود راندمان فن ها در هر شرایط کاری افزایش یابد و مصرف برق آنها کاهش یابد.
استفاده از ژنراتور برق در افزایش قیمت چیلر جهت فراهم کردن برق چیلر در زمانهای اضطراری و قطعی برق
علیالخصوص در سیستمهایی مثل سیستمهای تهویه مطبوع بیمارستانی یا سیستمهای تهویه مطبوع مراکز داده که عملکرد بدون وقفه دستگاه چیلر بسیار مهم تلقی میشود.
به کار گرفتن چیلر چند مداره جای یک مداره
زمانی که چیلر تنها دارای یک مدار باشد، یعنی تمام مبرد مدار پس از خارج شدن از کمپرسور تنها از یک کندانسور و یک اواپراتور عبور میکند و کم شدن دمای آب تنها در یک اواپراتور اتفاق میافتد. در این مورد، مهم نیست که هر مصرف کننده به چه نسبتی از سرمایش دستگاه خنک کننده احتیاج دارد. شاید 15٪ یا 65٪ یا 95٪ باشد. در تمام مدت، کمپرسور در حال کار است و کل مدار در حال تولید خنک کننده است. اما اگر چیلرها را به عنوان نمونه 20 تن تبرید در نظر بگیرید که 2 کمپرسور 10 تن است. اگر هر کمپرسور را با مدار متفاوتی به کندانسور و اواپراتور جداگانه وصل کنیم، اینگونه بر می آید که دو تن از 10 تن مبرد را در یک دستگاه بارگذاری کردهایم. حالا وقتی کمتر از 10 تن سرما (مثلا 8 تن) نیاز دارید، فقط یک کمپرسور و یک مدار کار میکنند و آب را خنک میکنند و کمپرسور و سایر اجزای مدار خاموش میشوند. با اینکه قیمت چیلر دو مدار بیشتر از تک مدار است اما این عمل ضمن کاهش مصرف برق دستگاه، فرسودگی آن را نیز کم میکند.
گرمایشی و سرمایشی بودن و یا تنها سرمایشی بودن
چیلرهای صنعتی طوری ساخته میشوند که تنها به عنوان سرمایش کار میکنند (زیرا تنها برای ماشین های صنعتی استفاده میشوند) اما چیلرهای ساختمانی هم جهت مصارف سرمایشی و هم گرمایشی قابل استفاده هستند. در مجموع سفارش میکنیم نوع گرمایشی و سرمایشی را نخرید، زیرا دستگاه چیلر هم در تابستان و هم در زمستان کار میکند که موجب افزایش استهلاک کمپرسور و کوتاه شدن عمر دستگاه می شود. همچنین قیمت چیلر گرمایشی و سرمایشی از چیلر سرمایشی بیشتر است.
برند
در ساخت چیلر، قطعات مختلفی به کار گرفته می شود. انتخاب برندی که برای هر کدام عرضه شود، می تواند در محاسبه هزینه کل بسیار موثر باشد. زیرا تفاوت قیمت بین برندهای مختلف به ویژه برای اقلامی مانند کمپرسور، فن کندانسور و قطعات برقی نقش تعیین کننده ای در برآورد قیمت چیلر دارد. بنابراین در بسیاری از مناقصات انجام شده، برند اینگونه اقلام به وضوح در مستندات فنی کارفرما قید شده است.
مهمترین عوامل موثر بر قیمت چیلر
شرایط اقلیمی پروژه
شرایط آب و هوایی نصب چیلر تأثیر مستقیمی بر دمای تقطیر کندانسور خواهد داشت. اگر دمای خشک محیط زیاد باشد، دمای تقطیر در کندانسور تهویه مطبوع بالاتر میرود. بنابراین جهت رسیدن به حجم معینی از مبرد، به کمپرسور بزرگی که البته گرانتر است نیاز داریم. استفاده از کمپرسور بزرگتر علاوه بر افزایش سایز کندانسور و اواپراتور باعث تغییر سایز لوله ها و حتی ابزار تابلو برق نیز خواهد شد. بنابراین قیمت چیلر به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
دمای آب مورد نیاز
طبیعی است که در ظرفیت معین چیلر، در دمای کمتر آب، کمپرسور بزرگتری برای کاهش دما در اواپراتور نیاز خواهد بود. بنابراین استفاده از کمپرسور بزرگ به دلیل امکان افزایش سایز کندانسور و اواپراتور و همچنین تغییر سایز لوله و تجهیزات تابلو برق، منجر به افزایش قابل توجه قیمت چیلر خواهد شد.
در یخچال های زیر صفری گاهی کمپرسورهای مخصوص به کار گرفته می شود که دلیل دیگری بر افزایش قیمت چیلر خواهد بود. بیشتر بدانید
نوسانات قیمت ارز و فلزات
از آنجایی که تقریبا تمامی ابزار و تجهیزات مورد استفاده در تولید چیلر، وارداتی است، قیمت چیلر در نهایت کاملا تحت تاثیر نوسانات نرخ ارز است. همچنین قیمت فلزاتی مانند مس و آهن که نقش پر رنگی در ساخت چیلرها ایفا می کنند مانند نرخ ارز روزانه در نوسان است.
جهت بدست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد قیمت انواع چیلر هوا خنک میتوانید با کارشناسان ما با شمارههای 09190911891 – 02122581821 در تماس باشید. بیشتر بدانید
نتیجه گیری
قیمت چیلر همیشه یکی از دغدغههای اصلی خریداران در هنگام خرید این دستگاه میباشد. بسیاری از مشتریان با قیمتهای متفاوت موجود در بازار سردرگم شدهاند و در ابتدا سفارش میکنیم دانش فنی مناسب و کافی را داشته باشید تا در خرید چیلر دچار اشتباه نشوید. پس برگزیدن یک شرکت تهویه مطبوع مطمئن مانند بادبان تهویه پارسیان و داشتن یک متخصص گرمایش و سرمایش در کنارتان به شما در انتخاب درست کمک خواهد کرد.
سوالات متداول درباره قیمت چیلر
قیمت چیلر هوایی چند درصد نسبت به آبی بیشتر میباشد؟
قیمت چیلر هوا خنک حدود 5 تا 25 درصد (بسته به تعداد چیلرها) از چیلر آبی بالاتر است و دلیل آن هم این است که کندانسور چیلر هوا خنک قیمتی بالاتر از چیلر آبی دارد. همچنین قبل از خرید در نظر داشته باشید که برای چیلرهای آبی خود بایستی یک برج خنک کننده و سختی گیر نیز خریداری کنید.
آیا قیمت چیلر اسکرال نسبت به چیلر اسکرو بالاتر است؟
در صورت استفاده از کمپرسور اسکرو Hanbel در دستگاه هزینه چیلر اسکرو 5 تا 10 درصد کمتر از اسکرال (در همان تناژ) خواهد بود. اما اگر در دستگاه از کمپرسور اسکرو بیتزر استفاده شود، هزینه چیلر اسکرال تقریباً به اندازه اسکرو خواهد بود.
چرا استفاده از چیلر چند مداره به صرفهتر از یک مدار است؟
از لحاظ قیمت، طراحی چند مداره تفاوت چندانی با تک مدار ندارد، اما طراحی و ساخت دستگاه به شکل تک مدار به صلاح نیست. زیرا در حالت چند مداری مصرف برق دستگاه به میزان قابل توجهی کاهش مییابد و عمر مفید دستگاه افزایش مییابد.
در این مقاله به معرفی کامل چیلر هوا خنک میپردازیم. اجزای اصلی و خصوصیات انواع کمپرسورهای به کار رفته را توضیح میدهیم. همچنین ساختار و مشخصات فنی و مزایای انواع 2 و 4 مدار و تاثیر آن بر قیمت را توضیح خواهیم داد.
چیلرهای هوا خنک در کل در دو دسته چیلر هوایی یا هوا خنک و چیلر آبی یا آب خنک قرار میگیرند که اصول کار و قطعات آن خیلی مشابه هم هستند. با این تفاوت که در چیلر هوا خنک کندانسور به شکل هوا خنک کار میکند. به این ترتیب که کندانسور با استفاده از فنهایی که در بالای چیلر تعبیه شده مانند شکل زیر، با خارج شدن هوا از روی لولههای کندانسور خنک میشود.
همانطور که در تصویر زیر دیده میشود، مایع خنک کننده به طور دائم مابین این قسمتها گردش میکند و در اواپراتور گرما از آب گرفته شده و دمای آب را کاهش پیدا میکند. پس از آن با مکش کمپرسور وارد کمپرسور شده و تحت فشار زیاد، گرم و پرفشار میشود. حال این مبرد داغ بایستی بتواند گرمای اضافی تولید شده در کندانسور را از دست بدهد. در کندانسور توسط فن این گرمای اضافی خارج شده و از بین میرود که به آن چیلر هوا خنک یا هوایی میگوییم و یا آن را به بیرون با آب خارج میکند که به آن چیلر آبی میگوییم.
کارکرد چیلر تراکمی آب خنک
چیلر هوا خنک با آب خنک چه تفاوتی دارد؟
در چیلر آب خنک بر خلاف چیلر هوا خنک ، کندانسور توسط آب خنک میشود و همین آب بعد از خروج گرمای کندانسور، توسط پمپ به برج خنک کننده هدایت میگردد تا در برج خنک کننده دوباره خنک شود. همانگونه که در شکل زیر میبینید، اواپراتور همانند شکل بالا وظیفهاش سرمایش آب است اما کندانسور به جای فن در چیلر هوا خنک توسط آب حرارت مبرد را میگیرد و بعد آن آب به برج خنک کننده پمپ میشود تا حرارت گرفته شده را به هوای بیرون خارج کند و مجدد به کندانسور بر میگردد.
به این ترتیب همیشه حرارت مازاد مبرد در کندانسور گرفته شده و خارج میشود. با از دست رفتن حرارت آب به شکل تبخیری در برج خنک کننده، مقداری از آب تبخیر شده و بایستی به مدار آن آب تازه وارد شود، به این ترتیب این نوع از چیلرها مصرف آب نیز دارند.
کاربرد چیلر هوا خنک چیست؟
چیلر هوایی از مناسبترین دستگاهها برای خنکسازی هوای ساختمانهای مسکونی، مراکز خرید، مجتمعهای تجاری، ادارات، اماکن صنعتی، آموزشی و ورزشی، تجهیزات، ماشینآلات و تجهیزات صنعتی میباشد. علی الخصوص در منطقههایی که مشکل تهیه آب و هزینههای بالا را دارند، چرا که همانطور که در مطالب فوق گفته شد، چیلر هوا خنک برعکس چیلر آبی از آب استفاده نمیکند.
شرح وظایف چیلر هوا خنک
عملکرد چیلر هوایی و انواع دیگر آن خنک کردن آب در مدار بسته و پمپاژ آن با پمپ به فن کویلها، هواسازها و یا تجهیزات صنعتی (برای سرمایش) است.
آب سرد بین فن کویل و هواساز (یا مدار تجهیزات صنعتی) جریان دارد و از طریق هوای اطراف لوله ها (کویل) دمای هوا را پایین آورده و در ساختمان پخش میکند.
طراحی چیلر هوایی چه به شکل تک مداری و چه 2 یا 4 مداری باشد، در نهایت از لحاظ عملکرد تفاوتی ندارد و همه آنها فقط وظیفه خنک سازی آب را دارند. همانطور که در شکل بالا نشان داده شده است خروجی دستگاه همان آب سرد است.
اجزای چیلر هوا خنک
از مهم ترین اجزای این دستگاه می توان به کمپرسور و موتور الکتریکی (قلب دستگاه و شروع چرخه کاری آن)، کندانسور (مبدل حرارتی از نوع هوا خنک)، اکسپنشن ولو یا شیر انبساط ، اواپراتور (مبدل که داخل آن دمای آب به وسیله مبرد کم میشود) و سایر اجزای آن مانند شیرهای تنظیم کننده، شیرهای کنترل، شیشه کف، فیلتر خشک کن یا درایر ، شیرهای فشار قوی و کم و غیره اشاره کرد.
انواع چیلر هوا خنک بر اساس نوع کمپرسور (اسکرال یا اسکرو و …)، موقعیت و تعداد فنهای کندانسور، چه مجهز به شیر انبساط الکترونیکی، نوع اواپراتور چیلر و چه فاقد یا دارای PLC و غیره باشند، تقسیمبندی میشوند. بیشتر بدانید
مهمترین قطعه در چیلرهای هوا خنک کمپرسور و موتور الکتریکی آن است که بایستی با دقت به کاربرد آن به نحو درستی انتخاب شود.
چیلر هوا خنک ۴ مداره یا ۲ مداره چیست؟
در کاربردهایی که اغلب چیلر بایستی با ظرفیت کمتر کار کند، بهتر است به شکل 2 یا 4 مداره طراحی و ساخته شود. بیایید فرض کنیم که یک برنامه خاص به 120 تن سرما نیاز دارد. در این صورت اگر دستگاه تک مدار باشد، تمام تجهیزات دستگاه باید همیشه کار کنند (حتی اگر گاهی نیاز به 20 درصد خنک کننده باشد) و این امر معایب زیادی از جمله افزایش مصرف انرژی و همچنین کاهش انرژی مفید عمر دستگاه را به همراه دارد.
برای جلوگیری از این عیوب می توان دستگاه را با 2 یا 4 مدار طراحی و ساخت. یعنی مثلا در حالت 2 مداره کل دستگاه به دو مدار کاملا مجزا 60 تنی مبرد تقسیم میشود و در ساعات شبانه روز که کمتر از 60 تن مبرد نیاز است فقط یکی از مدارها (نیمی از تجهیزات) فعال میشود. بنابراین در بیشتر مواقع نیمی از کمپرسورهای چیلر هوا خنک بیکار هستند. در حالت 4 مدار کل دستگاه به 4 مدار مجزا تقسیم میشود و به شکل 25% تا 25% کار میکنند.
نکته اینجاست که وقتی یک چیلر هوا خنک در قالب 4 مدار طراحی میشود، در واقع 4 مجموعه از این تجهیزات به صورت موازی در چیلر نصب میشوند و هر کدام میتوانند به صورت مستقل کار کنند.
طراحی و ساخت چیلر هوا خنک 2 مداره
انواع کمپرسور در چیلر هوا خنک چیست و چه مزیتهایی دارند؟
چهار نوع از مطلوبترین کمپرسورها در صنعت چیلرسازی عبارتند از:
۱ . نوع اسکرال یا حلزونی
۲ . نوع اسکرو یا مارپیچی
۳ . نوع سیلندر و پیستون یا رفت و برگشتی
۴ . نوع سانتریفویژ یا گریز از مرکز
مزیتهای کمپرسور اسکرال:
۱ . دارا بودن کمترین تعداد قطعات متحرک و در نهایت کارکردن بیصدا طوری که کم صداترین نوع کمپرسور چیلر هوا خنک میباشد.
۲ . طول عمر خیلی بالا ، نگهداری کم هزینه و داشتن کمترین مقدار خرابی به دلیل کم بودن گشتاور لحظه استارت
۳ . مقاوم بودن کمپرسور در مقابل بازگشت مایع
۴ . ضریب عملکرد COP بیشتر در مقایسه با نوع سیلندر و پیستونی
۵ . قیمت مناسب در تناژهای پایین
مزیتهای کمپرسور اسکرو :
۱ . دارای ضریب عملکرد COP بیشتر در مقایسه با نوع رفت و برگشتی
۲ . دارای قطعات متحرک کمتر در مقایسه با نوع رفت و برگشتی چیلر هوا خنک و در نهایت استهلاک و لرزش کمتر آن
۳ . قیمت مناسب جهت حجمهای بالا
۴ . دارا بودن سیستم کنترل ظرفیت کاری به شکل پیوسته و در نهایت افزایش راندمان چیلر
مزیتهای کمپرسور رفت و برگشتی:
۱ . قابل نصب و کارکردن در ظرفیت های متفاوت
۲ . قابل تعمیر بودن آن حتی در صورت فرسوده شدن و یا خرابی
۳ . قابل تحمل در فشارها و دماهای بالا و مطلوبترین نوع کمپرسور چیلر هوا خنک جهت کار کردن در مناطقی با آب و هوای گرم و مرطوب
مزیتهای کمپرسور سانتریفیوژ:
مناسب جهت کاربردهایی که چیلر بایستی در تمامی ساعتهای کارکرد خود با بیشترین توانش کار کند. زیرا نوع سانتریفیوژی دارای یک توربین است که اگر در حالات کاری با بار کم یا متوسط کار کند، دچار افت راندمان شدید خواهد شد و لذا بایستی از آن تنها در حالت تمام بار استفاده کرد.
جهت استعلام قیمت، تولید، طراحی و فروش چیلر هوا خنک ۲ و ۴ مداره با کارشناسان شرکت بادبان تهویه پارسیان با شمارههای 09190911891 – 02122581821 تماس حاصل نمائید. بیشتر بدانید
نتیجه گیری
شرکت بادبان تهویه پارسیان انواع تجهیزات سرمایشی و گرمایشی از جمله چیلرهای هوا خنک و آب خنک، مینی چیلر، برج خنک کننده، کندانسور، اواپراتور و غیره را مطابق با استانداردهای روز صنعت تهویه و تبرید طراحی و تولید میکند. تمامی محصولات این شرکت با توجه به نیاز هر مشتری به طور ویژه طراحی و تولید میشوند و مستقیماً از کارخانه با قیمت مناسب به فروش میرسند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد چیلر هوایی و مقایسه آن با سایر چیلرها و تجهیزات خنک کننده، انتخاب مناسبترین دستگاه برای پروژه خود و بررسی و استعلام قیمت آنها با کارشناسان ما تماس بگیرید.
سوالات متداول درباره چیلر هوا خنک
آیا طراحی چیلر هوا خنک به صورت 2 یا 4 مداری باعث افزایش قیمت دستگاه میشود؟
بله، مطمئنا کمی قیمت دستگاه را اضافه میکند، اما مزیتهای مهم زیادی در سیستم ایجاد میکند که مهمترین آنها کاهش قابل توجه مصرف برق و افزایش طول عمر مفید دستگاه به دلیل خودکار بودن خاموش شدن کمپرسورها و عملکرد مناسب با توجه به میزان مبرد درخواست شده از مصرف کننده است.
مزیت متمایز چیلر هوایی در مقایسه با چیلر آبی چیست؟
به دلیل اینکه تجهیزات برج خنک کننده در چیلر هوایی وجود ندارد، بنابراین این سیستم از آب استفاده نمیکند و مشکلات برج خنک کننده را نیز ندارد.
چیلر هوا خنک گرانتر هست یا آبی؟
چیلر هوایی هزینه بیشتری دارد. زیرا کندانسور آن از کویلهای مسی زیادی ساخته شده و از فن های مدرن نیز بهره می برد. در مورد چیلر آبی هزینه کندانسور پوسته و لوله (با برج خنک کننده) کمتر از کندانسور هوایی است.
فن کویل سقفی توکار نقش گرمایش و یا سرمایش داخل خانه را بر عهده دارد. چنانچه دنبال پایدارترین فن کویل هستید، بایستی بدانید فن کویلهای سقفی توکار از پایداری بالایی برخوردار هستند و در مقایسه دیگر فن کویلها پایداری بیشتری دارند. از جمله خصوصیات اصلی این نوع فن کویلها میتوان راندمان بالا را نام برد. این خصوصیات موجب محبوب شدن این فن کویل در بازار جهانی شده است. با توجه به اهمیت فن کویل سقفی توکار در تهویه مطبوع ساختمانهای بزرگ و کوچک، در این مقاله اطلاعات مفیدی در مورد خصوصیات و اجزای آنها ارائه خواهد شد.
فن کویل سقفی توکار یونیت مستطیل شکلی است و قابلیت نصب بر روی سقف تمامی خانهها را دارد. نام فن کویل برای همه ما آشناست، زیرا این دستگاه یکی از با اهمیتترین اجزای سیستم تهویه مطبوع است. از این دستگاه ها می توان در منزل و همچنین در ادارات و مکانهای بزرگ استفاده کرد. این فن ها دارای جزءهای متعددی هستند که هر کدام در محل خاصی از ساختمان تعبیه میشوند و وظیفه تهویه هوا را انجام میدهند. فن کویل سقفی توکار وظیفه سرمایش یا گرمایش محیط را بر عهده دارد و یکی از پایدارترین دستگاهها در زمینه تهویه به حساب میآید. با عنایت به چگونگی نصب فن کویل سقفی چه در فضای داخلی و چه در فضای بیرونی ، افراد زیادی به آن علاقهمند هستند و امروزه ناظر افزایش تقاضا برای این تجهیزات هستیم. خرید چنین تجهیزاتی نه تنها میتواند فضای دلپذیری را در محیط کار، خانه، اداره، بیمارستان، هتل و … ایجاد کند، بلکه زیبایی فضا را نیز نگه دارد. فن کویل سقفی توکار در چیلر یا مینیچیلر مانند آخرین قسمت سیستم و واحدی که نتایج عملکرد سیستم را در اختیار کاربر قرار می دهد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. تمامی مراحل تولید و کنترل کیفی فن کویلهای بادبان تهویه پارسیان با پیشرفته ترین ماشین آلات و بر اساس استانداردهای جهانی انجام میشود. این شرکت نیز با بهترین طراحی خود کمترین فضا را اشغال میکند.
کاربرد فن کویل سقفی توکار
فن کویل سقفی توکار به گونهای کار میکند که در انواع کاربریها مانند تجاری، اداری، مسکونی، پزشکی و غیره قابل استفاده میباشد. این نوع دستگاه با قرار گرفتن داخل سقف کاذب فضای داخلی ساختمان را نمیگیرد و به همین دلیل مورد قبول تمامی کاربران صنعت تهویه مطبوع میباشد. بنابراین اگر ارتفاع سقف قدری باشد که بتوان از سقف کاذب استفاده کرد، استفاده از این دستگاه توصیه میشود. یکی از نقاط قوت این دستگاه، قابلیت نصب بر روی سقف و داخل سقف کاذب میباشد و فضای کمتری از محیط را اشغال میکند که دامنه کاربرد آن را گسترش داده است. فن کویل سقفی توکار به عنوان وسیلهای برای خروج هوای سرد و گرم در انواع کاربردها استفاده میشود. همچنین گرمایش و سرمایش ایجاد شده توسط این دستگاه در انواع کاربردها استفاده میشود.
فن کویل کانالی نیز روی سقف تعبیه میشود. با این تفاوت که ظرفیت هوادهی فن کویلهای کانالی بیشتر از فن کویلهای سقفی توکار است و فشار استاتیکی بیشتری را دارا میباشد. بیشتر بدانید
عملکرد اجزاء فن کویل سقفی توکار
فن کویل سقفی توکار دارای اجزای زیر برای ارائه عملکردی خاص میباشد.
فن و موتور الکتریکی که برای گردش هوا در فضای تهویه شده استفاده میشود.
کویل حرارتی برای ایجاد تبادل حرارتی بین هوای تهویه شده و آب در حال گردش در داخل کویل به کار گرفته میشود.
فیلتری که قابلیت شستشو دارد، برای فیلتر کردن گردش هوا به کار گرفته میشود.
سینی تخلیه جهت جمعآوری و تخلیه نشت آب ناشی از عرق کویل سرمایشی و جلوگیری از آسیبهای ناشی از نشت آب بر روی دیوارها و سقفهای کاذب استفاده میشود.
شیر هواگیری دستی برای تسهیل آزادسازی هوا در داخل کویل استفاده میشود تا از خرابی آن و ایجاد صدای اضافی فن کویل سقفی توکار جلوگیری شود.
باکس توزیع هوا (Plenum box) که نقش آن هدایت تمام هوای برگشتی از فضای قابل تهویه به سمت فیلتر و پیشگیری از ورود هوای غبارآلود و ناسالم از سقف کاذب به داخل محوطه میباشد. این جعبه صدای دستگاه را کاهش میدهد و صدای آزاردهنده ای از دستگاه منتشر نمیکند. این باکس از ورود گرد و غبار به فن کویل سقفی توکار جلوگیری میکند تا قطعات محصول زنگ نزند. سازندگان برای ساخت این باکس خاص، ورق فلزی با ضخامت 1 میلی متر به کار میگیرند. باکس پلنیوم فنها و الکترو موتور را در خود جای داده و امکان نصب فیلتر در فن کویل سقفی توکار را مهیا میکند.
باکس برق در واقع حاوی ترمینال برق است و از پلاستیک فشرده مطابق استاندارد ساخته شده است. مکان جا گرفتن جعبه برق بستگی به نیاز مشتری دارد. هنگام سفارش فن کویل سقفی توکار مورد نیاز خود، میتوانید محل قرارگیری جعبه برق را سفارشی کنید. دقت داشته باشید که باکس برق و اتصالات آب نباید در یک طرف باشند. علاوه بر این، کابلهای خارج شده در این باکس دارای روکشهای پلاستیکی کاربردی هستند.
دریچه هوای برگشت فن کویل سقفی توکار جهت هوای برگشتی به طور معمول در پشت یا پایین دستگاه نصب میشود. محل قرارگیری دریچه هوای برگشت روی دستگاه بر اساس نوع پروژه تعیین میشود در صورتی که فن کویلها باید به کانال هوای تازه متصل شوند، شیر برگشت پشت دستگاه نصب میشود. در غیر این صورت در مدلهای استاندارد این دریچه در زیر دستگاه قرار میگیرد.
دلیل قرار دادن دریچه هوای برگشتی زیر یونیت این است که افراد پس از نصب فن کویل، به راحتی دریچه را پیدا کنند و از همه مهمتر هوا را بدون اینکه فشار وارد کند به داخل یونیت میکشد. بیشتر بدانید
مشخصات کویل
کویل مورد استفاده در فن کویل سقفی توکار شامل دو لوله رفت و برگشت آب است. در فصول سرد سال این دو لوله به موتور خانه یا پکیج و در فصل گرم سال به چیلر متصل می شوند. بسته به شرایط محیطی می توان از انواع کویلها استفاده کرد. به عنوان مثال در هتلها که فضای بیشتری وجود دارد، افراد کویل آب چهارلوله ای استفاده می کنند تا بتوانند از دستگاه برای سرمایش و گرمایش همزمان استفاده کنند. کویلهای استاندارد مورد استفاده در سیستم فن کویل سقفی توکار همگی اکسپند شدهاند. به عبارت دیگر، هیچ فاصلهای بین فینها و لولهها در کویل وجود ندارد. این عمل در افزایش راندمان کویل تاثیر بسزایی دارد.
برای فن کویل سقفی توکار بهتر است از کویلهای 3 ردیفه استفاده کنید. این کویلها باعث افزایش ظرفیت حرارتی و در عین حال کاهش سایز ابعاد دستگاه میشود.
مزایای فن کویل سقفی توکار
عملکرد بهینه جهت ایجاد سرمایش و گرمایش با لوله های مسی
بهرهوری در ظرفیتهای متعدد
حجم کم و شکل زیبا
نصب آسان و بدون تصرف محیط
کم مصرف بوده و اکثر آن ها دارای گواهینامه انرژی هستند.
قابلیت انتخاب فشار استاتیکی مناسب
مجهز به کنترل از راه دور یا ترموستات برای کنترل دما
بی سر و صدا کار کن
امکان استفاده همراه با انواع چیلرها (تراکمی یا جذبی) وجود دارد.
در آخر فن کویل سقفی توکار به علت داشتن قیمت مناسب در مقایسه با فن کویلهای دیگر و در عین حال با داشتن قابلیت عرضه ظرفیت 200 تا 1000 CFM در حالت استاندارد از محبوبترین و پرفروشترین انواع فن کویل است. بیشتر بدانید
عیب یابی فن کویل سقفی توکار
در این جدول میتوانید متداولترین ایرادات فن کویل سقفی توکار را ببینید.
عیبیابی فن کویل سقفی توکار
جزئیات
روشن نشدن فن کویل
بررسی اتصالات برقی دستگاه
بررسی ترموستات به جهت سنجش دمای آن
گرم یا سرد نکردن فن کویل
بررسی وضعیت فیلترها
نگاهی به سلامت کویلها و عدم گرفتگی آنها
هواگیری کردن دستگاه
اسیدشویی در صورت لزوم
بررسی وضعیت سلامت فن، پروانه و الکتروموتور
بررسی سلامت دستگاههای تولید سرما یا حرارت
سروصدای فن کویل سقفی توکار
ایجاد صدا که بیشتر ناشی از حرکت نادرست فن و تراز نبودن آن است.
خرابی یا تنظیم نبودن ترموستات دستگاه
بررسی وضعیت ترموستات دستگاه به خصوص در آغاز فصل سرما یا گرما
تعمیر دستگاه در صورت لزوم
سرویس فن کویل سقفی توکار
سرویسدهی این فن کویل کمی دشوارتر از سایر انواع فن کویل است، زیرا روی سقف کاذب نصب میشوند. یکی از مشکلات متداول این فن کویلها گرم نشدن یا خنک نشدن نرمال دستگاه است که میتواند ناشی از عوامل زیادی باشد. هواگیری فن کویل سقفی توکار نیز یکی از مواردی است که تعمیرکار بایستی با آن آشنا باشد. تعمیر این نوع فن کویل نیاز به بررسی دقیقتری دارد و در این مقاله نحوه سرویس فن کویل سقفی توکار به طور جداگانه مورد بحث قرار میگیرد.
قیمت فن کویل سقفی توکار
سیستمهای تهویه مطبوع در طیف گستردهای از قیمتهای مختلف عرضه میشوند. به طور طبیعی آنچه در قیمت این دستگاه ها تأثیرگذار است ظرفیت آنها، مدل سیستم تهویه، برند سازنده، کیفیت قطعات، گارانتی محصول و … است. قیمت فن کویل سقفی توکار نیز از این قاعده استثنا نبوده و تحت تاثیر تمامی عوامل متغیر است. در حقیقت نیاز شما به یک سیستم تهویه مطبوع است که تعیین میکند کدام یک از این دستگاهها برای شما شایستهتر است. در حال حاضر این نوع فن کویل سقفی به دلیل ظاهر زیبا و به چشم نیامدن قسمتهای مختلف در ساختمان، راندمان بالا و امکان استفاده از آن در اندازه های مختلف، انتخابی مناسب برای بسیاری از مصرف کنندگان میباشد. شرکت بادبان تهویه پارسیان با در نظر گرفتن حاشیه سود کمتر برای خود متوجه شد که قیمت فن کویل سقفی توکار مناسب و به صرفه است و فرصت خرید را برای مصرف کنندگان ایجاد کرده است.
خرید فن کویل سقفی توکار
اگر میخواهید این سیستم تهویه را خریداری کنید، کافیست با کارشناسان بادبان تهویه پارسیان تماس بگیرید و مشاوره رایگان داشته باشید. کلیه اطلاعات لازم جهت خرید فن کویل سقفی توکار و سایر سیستمهای تهویه توسط کارشناسان فروش این مرکز ارائه خواهد شد. یعد آن میتوان با دانش کافی و دید گستردهتری دستگاه مورد نظر را خریداری کرد. این مرکز انواع تجهیزات تهویه را به فروش میرساند و فن کویل سقفی توکار یکی از خدمات میباشد. تجهیزات بسیار متنوع، قیمت مناسب، کیفیت بالا و پاسخگویی به سوالات و تحویل فوری بخشی از خدمات این شرکت است که در اختیار مشتریان عزیز قرار خواهد گرفت.
توصیه میکنیم برای اطلاع دقیق و استعلام قیمت فن کویل سقفی توکار با کارشناسان بادبان تهویه پارسیان با شمارههای 09190911891 – 02122581821 تماس بگیرید و با آنها مشورت کنید. مهم
نتیجه گیری
به پایان این مقاله رسیدیم، تشکر که تا پایان همراه ما بودید. در این مقاله، فن کویل سقفی توکار را مورد بررسی قرار دادیم. از با اهمیتترین مزیتهای این فن کویلها این است که در داخل سقف قرار میگیرند و فضای بیرونی را نمیگیرند. همچنین به آسانی نصب و استفاده میشوند. همچنین این فن کویل به خاطر طراحی و عملکرد بی همتا که دارد در ساختمانهای مسکونی، صنعتی و یا فضاهای بزرگتر مانند: بیمارستان، کارخانه، سینماها و … به طور متعدد استفاده میشود. فن کویل سقفی توکار حتی در گلخانه همچنین جهت ایجاد سرما و گرما مورد نیاز محیط استفاده میشود. قیمت مناسب در مقایسه با دیگر فن کویلها و همچنین قابل شستشو بودن فیلترهای فن کویل سقفی توکار را شاید بتوان یکی از اساسیترین مزایای این مدل به شمار آورد. امید است مطالب فوق مورد عنایت شما عزیزان قرار گرفته باشد.
سوالات متداول
سرویس فن کویل سقفی توکار شامل چه مواردی است؟
بررسی تمیزی فیلترهای این فن کویل، اتصالات برقی، چگونگی کویلها از لحاظ جریان مناسب آب در آن، نیاز اسیدشویی یا هواگیری داشتن، عیبیابی دستگاه از لحاظ هوادهی و سروصدای زیاد از مهمترین قسمتهای سرویس فن کویل است.
فن کویل سقفی توکاربرای چه اماکنی مناسب میباشد؟
در اماکنی که به استفاده بهینه از فضا اهمیت داده می شود. ارتفاع سقف همچنین در حدی است که بتوان از سقف کاذب بهره گرفت، میتوان فن کویل سقفی توکار را به کار گرفت.
قیمت فن کویل سقفی توکار چقدر میباشد؟
قیمت این دستگاه به فاکتورهایی از جمله ظرفیت، برند تولید کننده، کیفیت قطعات و … وابسته است. جهت اطلاع از قیمت میتوانید با کارشناسان بادبان تهویه تماس حاصل نمائید.
فن کویل سقفی توکاربهتر است یا روکار؟
با توجه به وضعیت قرارگرفتن فن کویل سقفی توکار در سقف کاذب، عدم اشغال فضا و … این فن کویل گزینه مناسبتری است.
فیلتر در کجای فن کویل سقفی توکار قرار می گیرد؟
در فن کویل سقفی مدل توکار، فیلتر در دریچه هوای برگشتی نصب میشود. در این مدل فنکویل محل فیلتر بسیار با اهمیت است. به علت اینکه دستگاه در سقف و به صورت توکار تعبیه میشود؛ بنابراین فیلتر بایستی در جایی باشد که دسترسی به آن خیلی راحت و آسان باشد.
درچیلر هوا خنک اسکرو ، عملیات سرد کردن به وسیله یک چرخه تراکمی تامین میشود. کمپرسور این نوع چیلرها مارپیچی بوده و اغلب برای پروژههای بزرگ با ظرفیتهای زیاد استفاده میشود. طراحی چیلر هوا خنک اسکرو شبیه چیلرهای تراکمی دیگر همانند اسکرال، سانتریفیوژ و پیستونی است و تنها نوع کمپرسور آن است که تفاوت را ایجاد میکند. در واقع اگر بخواهیم چیلر اسکرو و چیلرهای دیگر را با هم مقایسه کنیم، بایستی کمپرسورهای آنها را با هم تحلیل کنیم.
چیلر هوا خنک اسکرو چیست؟
دلیل اینکه این دسته از چیلرها را چیلر اسکرو مینامند، این میباشد که با اهمیتترین قسمت آن کمپرسور اسکرو است.
کارکرد چیلر هوا خنک اسکرو به این صورت است که مبرد به وسیله کمپرسورهای اسکرو متراکم و توسط یک لوله مسی به کندانسور روانه میشود. کندانسور چیلرهای اسکرو میتواند از نوع آب خنک (معمولاً پوسته و لوله) و یا هوا خنک (خنک شدن با فن) باشد. کندانسور جایی میباشد که مبرد با اتلاف گرما از فاز گاز به فاز مایع تغییر کرده و بعد عبور کردن از شیر انبساط وارد اواپراتور میشود. اواپراتور جایی است که آب خنک میشود. به عبارت دیگر، مبرد از آب گرما میگیرد و باعث کاهش دمای آب میشود و همین چرخه بارها و بارها تکرار میشود.
کمپرسورهای اسکرو شامل دو روتور چرخشی هستند (همانگونه که در شکل زیر دیده میشود). زمانی که یکی از آنها با موتور الکتریکی یا دیگر نیروی محرکه میچرخد، مبرد بین دو روتور فشرده میشود.
سیستم روغنزنی کمپرسورهای چیلر هوا خنک اسکرو تا اندازهای حساس است و کمشدن روغن در آن خواهد توانست بهتدریج به قطعات و یاتاقانها آسیب برساند و به همین دلیل بررسی فشار روغن و میزان آن در فواصل زمانی معین و طبق نظر کاتالوگ سازنده بسیار مهم است.
با توجه به شرایط آب و هوایی، اواپراتور از نوع (پوسته و لوله) بوده و از پوسته فولادی بی درز ، با لولههای مسی و فینهای آلومینیومی درست شده است.
از عایق حرارتی در مسیر اواپراتور، دستگاه و مکش کمپرسور برای افزایش راندمان سیستم به کار گرفته میشود.
امکان تغییر ظرفیت در صورت تقاضا
ویژگیهای دقیق کمپرسور چیلر هوا خنک اسکرو ممکن است بسته به نوع و برند خاصی که به کار برده میشود، متفاوت باشد. بهتر است مشخصات فنی کمپرسور خاصی که در نظر دارید را بررسی کنید.
مزایای چیلر هوا خنک اسکرو
مدیریت ساده و قابلیت کنترل ظرفیت سرمایش (تا 10 درصد ظرفیت نامی کمپرسور و به طور مداوم)
در صورت بازگشت سیال، کمپرسور چیلر هوا خنک اسکرو آسیبی نمیبیند.
صدا و لرزش کم (به علت شکل ویژه، فاصله بین دو روتور کمپرسور و طریقه تماس آنها، صدا و لرزش کمتری در مقایسه با کمپرسورهای سیلندر پیستونی وجود دارد)
دمای تخلیه پایین
تعمیر و نگهداری آسان و هزینه کمتر، به دلیل تعداد کم قطعات لغزشی چیلر هوا خنک اسکرو
کمپرسورهای اسکرو دارای سیستم حساس و پیچیده ای هستند و نیاز به تعمیرات ویژه و همچنین فرد متخصص با دانش فنی فراوان دارند.
این کمپرسورها از نظر تعداد خاموش و روشن کردن سیستم محدود هستند. برای کمپرسورهای بیش از 110 اسب بخار، روشن و خاموش کردن بیش از 4 بار در ساعت به سیم پیچ های کمپرسور آسیب می رساند.
از آنجایی که روغنهای مورد استفاده در کمپرسور دمای بسیار بالایی دارند، ویسکوزیته آنها بالا بوده و در صورت تماس با هوا با جذب رطوبت هوا کثیف میشوند. بنابراین برای اینکه هزینههای اضافی به مجموعه وارد نشود، تعمیر باید توسط متخصصان انجام شود.
از آنجایی که مارپیچهای چیلر با همدیگر در تماس هستند، کمپرسور نیازمند روغن کاری و سرویس است؛ بنابراین احتیاج تعمیر کردن آن زیاد است.
بهتر است قبل از خرید چیلر هوا خنک اسکرو با کارشناسان بادبان تهویه با شمارههای 09190911891 – 02122581821 مشورت کنید تا بهترین گزینه را با توجه به پروژه ، شرایط اقلیمی و کاربری مورد نظر مطابق نیازهای شما عزیزان پیشنهاد دهند. مهم
نتیجه گیری
با توجه به مطالب این مقاله، چیلر هوا خنک اسکرو عملکرد بیصدا و با کارایی بالا دارند و برای انواع کاربردها مناسب هستند. ظرفیتهای مختلفی برای چیلر هوا خنک اسکرو در دسترس هستند و به اندازهای تنوع دارد که میتوانند به نیازهای گوناگون مشتریان گرامی را پاسخ دهند.
همچنین استفاده از این نوع چیلرها در صنایع تهویه مطبوع، تبرید، صنایع غذایی، صنایع فراوری شیمیایی و پتروشیمی و دیگر صنایع به دلیل عملکرد پیشرفته، کارایی بالا و کاربردهای گوناگون آنها بسیار رایج است.
به طور کلی، چیلر تراکمی اسکرو به دلیل عملکرد آرام، کارکرد قابل اعتماد، کارایی بالا و طراحی ساده گزینه مناسبی است. بهتر است بدانید انواع چیلر اسکرال و اسکرو به علت استفاده بیشتر طرفداران بیشتری دارند.
سوالات متداول
چیلر هواخنک اسکرو در چه اماکنی مناسب است؟
چیلر اسکرو هوا خنک در هر آب و هوا و اقلیم ایران قابل نصب است. یکی از با اهمیتترین ویژگیهای چیلر اسکرو هوا خنک قابلیت کارکرد آنها در محیط مرطوب است.
در چیلر هوا خنک اسکرو از چه نوع مبردی میتوان استفاده کرد؟
در چیلرهای اسکرو می توان مبردهای R410a، R134a و R22 را به کار گرفت. انتخاب کردن مبرد مناسب ارتباط به شرایط آب و هوایی و بایدها و نبایدهای زیست محیطی دارد. بالاترین راندمان در چیلرهای اسکرو مربوط به مبرد R22 میباشد، اما به علتهای زیست محیطی استفاده کردن از این نوع مبرد در جهان ممنوع میباشد.
آیا چیلر هوا خنک اسکرو نیازمند سایبان است؟
به کار گرفتن از سایبان، به علت جلوگیری از تشعشع مستقیم آفتاب، موجب بالا بردن راندمان این نوع چیلر خواهد شد. اما هنگام طراحی و ساختن سایبان باید دقت کرد که مانعی جهت گردش هوای فنهای کندانسور نشود.
تفاوت کمپرسور اسکرال و اسکرو چیلر تراکمی در چیست؟
تفاوت در ساخت کمپرسور است که نوع اسکرال حلزونی شکل بوده و برای پروژه های سبک مناسب است. کمپرسور نوع اسکرو حالت مارپیچی دارد و بیشتر در پروژه های با ظرفیت بالاتر به کار گرفته می شود.
در هنگام سفارش چیلر هوا خنک اسکرو صنعتی چه نکاتی با اهمیت است؟
آب و هوای منطقه در مکان نصب ، نوع مایع ، میزان خورندگی محیط عملکرد چیلر، کار مداوم چیلر و دمای آب مورد نیاز از بااهمیت ترین موارد میباشد.
یکی از نکات قابل بحث، تعریف دستگاه هواساز چیست؟ و انواع آن است که باید بیشتر مورد بحث قرار گیرد. همچنین ارائه تعریف کاملی از هر یک از انواع این دستگاهها میباشد. یکی از وسایلی که نمیتوان آن را از سیستمهای تهویه مطبوع جدا کرد، هواساز میباشد که در این مقاله به طور مفصل در مورد آن صحبت کرده و انواع آن را معرفی میکنیم.
هواساز دستگاهی جهت فیلتر کردن، تعدیل دما و رطوبت، مهار سرعت، آپارتمان، انبار صنعتی و یا انواع دیگر ساختمانها میباشد. بنابراین از نظر کاربرد، به انواع هواساز ساختمانی (آپارتمانی یا خانگی و غیره) و همچنین هواسازهای صنعتی تقسیم میشود.
هواساز با وسایل سرمایشی مانند چیلر، وسایل گرمایشی مانند بویلر یا دستگاههای سرمایشی و گرمایشی مانند GHP، VRF و غیره مورد استفاده قرار میگیرد. زیرا هواساز وسیلهای نیست که گرما و سرما تولید کند، فقط یک سیستم تهویه میباشد. به این معنا که آب در چیلر سرد و در بویلر گرم میشود و به کویلهای هواساز پمپ میشود. سپس مطابق شکل زیر یک فن جهت خروج هوای تازه از اطراف کویلهای دستگاه قرار میگیرد و با تماس هوا با سطح سرد یا گرم دستگاه، هوای سرد یا گرم را خارج میکند. عمل فیلتراسیون هوا معمولاً قبل از کویلها است تا غیر از تولید هوای تازه، از تجمع ذرات معلق و رسوبات روی کویلها جلوگیری کند.
ضمناً زمانی که دستگاه در شرایط سرد کار میکند و آب سرد ارسالی چیلر به داخل کویل دستگاه میریزد، در اثر تماس با هوا و فلز سرد، رطوبت وارد هوا میشود. قطرات آب از همان کانال تشکیل شده و رها میشوند و در نتیجه رطوبت هوا کاهش مییابد. دقت کنید که هوای سرد یا گرمی که از این دستگاه میآید از طریق لوله به قسمتهای مختلف کارخانه یا ساختمان مورد نیاز ارسال شود و دما در همه جا یکسان باشد.
هواساز ساختمانی چیست و چرا نباید کاربرد آپارتمانی و خانگی داشته باشد؟
همانگونه که اشاره کردیم هواساز به هواساز ساختمانی(در واقع هواساز آپارتمانی یا هواساز خانگی یا اداری و …) و هواساز صنعتی و تجاری دسته بندی میشوند. هواساز ساختمانی را میتوان در مناطق مختلف مسکونی، اداری، آموزشی و … استفاده کرد. اما به دلایلی که در زیر ذکر میشود نباید از آنها استفاده کرد. از نظر ساختار هیچ تفاوتی بین این دستگاه ها وجود ندارد، فقط اندازه آنها، نوع فیلترهای استفاده شده، مجهز بودن یا نبودن آنها به دستگاه رطوبتگیر و درصد هوای برگشتی به دستگاه متفاوت است.
به مدلهای کوچک هواساز ساختمانی، هواساز خانگی میگویند و معمولا برای این مدلهای کوچک سیستم رطوبت گیر و رطوبت زدا لحاظ نمیتوان کرد. به طور معمول جریان آب گرم از طریق کویلهای آن توسط پکیج گازسوز یا بویلر موتورخانه و جریان آب سرد از طریق کویلهای آن توسط دستگاه مینی چیلر محفظهای تامین میشود.
نکته خیلی مهم این است که استفاده از سیستمهای تهویه مطبوع را در مصارف خانگی و آپارتمانی به دلیل معایب و مشکلات توصیه نمیکنیم. از آنجایی که در کاربردهای خانگی و آپارتمانی (یا حتی در برنامه های اداری، آموزشی و …) اتاقهای زیادی با شرایط دمایی متفاوت وجود دارد. باید بتوانیم دمای هوای هر اتاق را به طور مستقل تنظیم کنیم.
از آنجایی که در هواساز، هوای سرد یا گرم خروجی از طریق کانال پخش میشود، تمامی اتاقها و سالنها به طور همزمان با دمای یکسان تهویه میشوند. این به هیچ وجه برای پروژههای مسکونی مناسب نیست و به جای هواساز باید از چند فن کویل (یک فن کویل در هر اتاق) استفاده کرد تا دمای هوای هر اتاق به طور جداگانه تنظیم شود و برای هر اتاقی که نیاز به تهویه ندارد، به طور مستقل خاموش شود که یکی از مزایای فن کویل ها است.
به کار گرفتن داکت اسپلیت را نیز پیشنهاد نمیکنیم، زیرا در داکت اسپلیت هوای سرد یا گرم به اتاقها پخش میشود و همه اتاقها با هم خنک یا گرم میگردند و همه در یک دما خواهند بود. بنابراین هواساز فقط باید در سالنهای بزرگ یک طبقه (مانند هواساز صنعتی سردخانه و گرمایش سالن های یک طبقه مانند پذیرایی، سینما و …) استفاده شود. توجه
هواساز صنعتی برای تهویه مطبوع سولههای صنعتی، تهویه هوای انباری، سالنهای تولیدی بزرگ، سالنهای ورزشی، سالنهای بزرگ تک اتاقه برای مصارف مختلف از جمله سالن کنفرانس، سینما و … تولید میشوند. با توجه به بزرگ بودن فضای سولهها، افزایش حجم گردش هوا و استفاده از فیلترهای مختلف برای صرفه جویی در مصرف انرژی با گردش هواو جلوگیری از ورود یا انتقال آلایندههای صنعتی پیشنهاد میشود، اما در کل عملکرد آن مشابه نوع ساختمانی است.
اجزای اصلی سیستم هواساز چیست؟
فن سانتریفیوژ یا محوری
کویل آب سرد و گرم یا کویل خنک کننده DX یا اواپراتور(کویلها معمولاً از لولههای مسی با فینهای آلومینیومی برای افزایش سرعت انتقال حرارت ساخته میشوند.)
انواع فیلترهای قابل شستشو هپا و اولپا ساخته شده از بوروسیلیکات، فیلتر کربن فعال و …. با قدرت جذب ذرات معلق 0.3 تا 12میکرون
قسمت رطوبت ساز و رطوبت گیر
اتاق اختلاط برای هوای تازه و هوای برگشتی (اتاقی که مقدار معینی هوای تازه از بیرون وارد شده و با هوای داخل ساختمان مخلوط میشود).
ضربه گیر (برای جلوگیری از لرزش در سیستم تهویه مطبوع ساختمانی و صنعتی)
دستگاهها و اجزای کنترل الکتریکی و مکانیکی، از جمله ترموستاتها یا سنسورهای مورد استفاده برای کنترل دما، کنترل رطوبت، دستگاههای کنترل سرعت هوا و غیره.
کانال برای تامین هوای داخل ساختمان
تصویر زیر نحوه عملکرد دستگاه و مهمترین اجزا و قطعات آن را در حالت خنک کننده نشان میدهد.
مزایا و معایب دستگاه هواساز چیست؟
همانگونه که گفته شد این دستگاه وسیلهای است که پس از سرمایش، گرمایش، فیلتر و کنترل رطوبت هوا، هوا را در سرتاسر ساختمان پخش میکند. مزایا و معایب آن در مقابل سیستمهای بدون کانال از جمله فن کویل میباشد. به این معنی که در سیستم فن کویل برای هر اتاق یا قسمتی از ساختمان یک فن کویل در نظر گرفته میشود. تمامی فن کویلها با لوله آب سرد و گرم به چیلر و بویلر (در ابعاد صنعتی و تجاری) و یا مینی چیلر هدایت میشوند و پکیج (در ابعاد خانه، آپارتمان، ویلا و …) به هم متصل شده و از کانالها دیگر استفاده نمیشود.
اما مزیت هواساز در مقایسه با فن کویلها این میباشد که میتوانند مقدار زیادی هوای فرش را به درون ساختمان تزریق کنند که به انواع معمولی و فول فرش تقسیم میشوند. فرش کامل به این معنی است که صد در صد هوای عبوری از هواساز از بیرون میآید (هوای آزاد) و هیچ درصد از هوای ساختمان دوباره وارد تجهیزات نمیشود.
تفاوت فن کویل با هوساز چیست؟
این دستگاه این قابلیت را دارد که مقدار زیادی هوای تازه را وارد ساختمان کند تا همیشه اکسیژن لازم را تامین کند.
در صورتی که پروژه نیاز به کنترل دما و رطوبت داشته باشد میتوان با افزودن تجهیزات رطوبتگیر و رطوبتزن و مشخص نمودن سیستم کنترل در آن به خوبی انجام داد. (اما حتی در صورت نصب نشدن این تجهیزات، کویل های آب سرد رطوبت هوا را به دام میاندازند و رطوبت را در روزهای گرم سال مانند تهویه هوا در تابستان کاهش میدهند.)
این بهترین دستگاه برای تمیز کردن هوا از انواع آلایندگی است.
یکی از معایب این دستگاه این میباشد که نمیتوان آن را به تنهایی جهت سرمایش یا گرمایش ساختمانها به کار گرفت، بلکه هر بخش و هر اتاق باید به طور جداگانه و مستقل تهویه شود. به عنوان مثال، یک ساختمان مسکونی یا اداری را در نظر بگیرید که در آن از کاربران یک اتاق میخواهیم دمای هوای هر اتاق را بدون تأثیر بر عملکرد اتاق های دیگر کنترل کنند، در این صورت فقط باید از فن کویل استفاده کرد.
دستگاههای هواساز تمام هوا را در دمای معین و از طریق کانال در تمام اتاق ها پخش میکنند. شایان ذکر است که در بسیاری از ساختمانها و حیاطها از سیستمهای تهویه مطبوع و فن کویلها با هم استفاده میشود. یعنی چیلر و بویلر هم به فن کویل و هم به هواساز متصل میشوند و مزایای هواساز و سیستم فن کویل با هم وارد عمل میشود. برای مثال در تصویر زیر نحوه اتصال لوله آب سرد چیلر به هواساز و فن کویلهای متعدد را میبینید. برای سیستم گرمایش، بویلر موتورخانه (دیگ آبگرم) را با لوله های آبگرم به هواساز و فن کویل متصل میکنیم.
کاربرد هواساز چیست؟
استفاده از هواساز در سیستم تهویه ساختمان یا سوله به طور معمول تحت یکی از شرایط زیر ضروری است:
کلیه مصارفی که نیاز به هوای تازه دائمی دارند.
در هر نوع کاربری که رفت و آمد زیاد است و اکسیژن به مقدار لازم نیاز است.
در هر نوع کاربری می خواهیم، هوا را به دلیل ارتفاع سقف بلند و سالن یک تکه با کانال، پخش کنیم.
در جاهایی که هوا نیاز به فیلتر خوب و بر حسب نیاز دارد.
استفاده از تهویه در مناطقی که رطوبت هوا باید کاملاً تحت کنترل باشد و میزان آن قابل کنترل باشد.
تعیین قیمت بر اساس ظرفیت ، نوع کاربری و آپشن ها
قیمت هواساز به طور معمول بر پایه دبی حجمی یا ظرفیت تهویه بر حسب CFM (فوت مکعب در دقیقه) است که معمولاً با اضافه شدن رطوبت گیر، رطوبت زن و فیلترهای به خصوص این قیمت افزایش مییابد. از آنجایی که هر دستگاه باید به طور خاص با توجه به نیاز هر مکان طراحی و ساخته شود، نمیتوان قیمت دقیق محصول را تعیین کرد. قیمت دستگاه را فقط بعد از مشخص کردن میزان دبی و مشخصات فنی دستگاه میتوان تعیین کرد که میتوانید از مهندسین ما سوال کنید.
جهت بدست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد خرید بهترین انواع هواساز میتوانید با کارشناسان ما با شمارههای 09190911891 – 09122583615 در تماس باشید. توجه
نتیجه گیری
در این مقاله به موضوع دستگاه هواساز چیست؟ اختصاص داشت، به بررسی و تعریف عملکرد هواساز پرداختهایم. شاید این مقاله کامل باشد. اما پیشنهاد ما برای تصمیم گیری و خرید هواساز این است که قبل از خرید و تصمیم گیری در مورد خرید ایدهآل، با مشاوران بادبان تهویه پارسیان در ارتباط باشید.
سوالات متداول درباره هواساز چیست؟
علت اینکه با ازدیاد سیرکولاسیون هوا، بازده انرژی هواساز کم میشود چیست؟
گردش هوا به معنای برگرداندن نسبی هوای داخل ساختمان به هواساز است. این هوای جاری به دلیل اینکه در هواساز سرد یا گرم شده است، هنوز کمی سرد (در تابستان) یا کمی گرم (در زمستان) است. بنابراین هنگام عبور از کویل های سرمایشی یا گرمایشی هواساز به انرژی کمتری برای خنک یا گرم شدن نیاز دارد.
چه پارامترهایی بر قیمت هواساز موثر است؟
از با اهمیتترین عوامل میتوان به نوع و برند فن دستگاه، تعداد کویل، جنس و نوع فیلتر، بهداشتی یا معمولی بودن دستگاه ، فرش کامل بودن (تمام هوا) یا نبودن، داشتن یا نداشتن تجهیزات کنترل رطوبت آن اشاره کرد.
هواسازها بر اساس چه مواردی به انواع مختلفی تقسیم میشوند؟
به طور معمول بر اساس احتیاج یا عدم احتیاج هوای برگشتی از ساختمان (فول فرش بودن یا نبودن) و نوع کاربرد بهداشتی (یا هایژنیک ویژه بیمارستانها، داروخانهها و صنایع حساس) یا معمولی دستهبندی میشوند.
در این مقاله قصد داریم تا به این سوال که فن کویل چیست ؟ پاسخ دقیقی بدهیم و بررسی کنیم که این سیستم چگونه و به چه صورت هوا را خنک و گرم میکند. برای این کار ابتدا ویژگیهای مقرر در آن و سپس نحوه تعامل آن با چیلر و بویلر که از منابع تامین آب سرد و آب گرم هستند را میشناسیم و مشخصات فنی و قیمت آن را رسیدگی میکنیم. فن کویلها را به طور گسترده میتوان به عنوان بخشی از سیستمهای سرمایشی و تهویه مطبوع انواع ساختمانها اعم از خانگی، مسکونی، آپارتمانی، اداری، تجاری، آموزشی و غیره استفاده کرد.
فن کویل چیست؟ همانگونه که از نام فن کویل مشخص است، این دستگاه از یک فن و یک مبدل حرارتی خنک کننده و گرمایشی (کویل) برای سرمایش و گرمایش ساختمانها در صنعت تهویه مطبوع به همراه یک فیلتر و یک مدار کنترلی ساده تشکیل شده است. در حقیقت این دستگاه یکی از اعضای سیستم تهویه مطبوع است که امروزه در ساختمانهای مسکونی، اداری و تجاری زیاد استفاده میگردد.
در پاسخ به سوال فن کویل چیست؟ فن کویل نوعی مبدل حرارتی است که آب سرد تولید شده توسط چیلر یا مینی چیلر در فصل سرد و آب گرم تولید شده توسط دیگ یا پکیج در فصل گرم را به گردش در میآورد. از طرفی هوای داخل خانه را (هوای برگشتی) توسط مجموعه فن برقی به داخل کویل یکپارچه می کشد و پس از فیلتر شدن از طریق کویل، دما تغییر میکند. در نهایت، جریان هوای مطبوع را از طریق یک مجرا یا مستقیم به داخل اتاق میدمد.
نحوه کار فن کویل چیست؟ و چگونه باعث سرمایش و گرمایش هوا میشود؟
این کار به این شکل است: آب سرد (در تابستان) یا آب گرم (در زمستان) به کویلها (لولههای مسی) میریزد و یک فن هوا را از کویلها (دو طرف لولهها) بیرون میزند و باعث برخورد هوا میشود. با سطح سرد یا گرم کویل شده و هوای سرد یا گرم را به داخل ساختمان میفرستد.
جریان آب سرد داخل کویلها به وسیله دستگاه چیلر (یا یک دستگاه مینی چیلر با اندازه کوچکتر) و جریان آب گرم به کویلها توسط دستگاه دیگ یا بویلر در موتورخانه (یا پکیج گازسوز زمینی یا دیوار با اندازه کوچک) فراهم میشود. همان گونه که در شکل زیر میبینید، فن کویلها از راه لولههای آب سرد و گرم به چیلر و بویلر متصل می گردند. از لحاظ قیمت در سیستم تهویه مطبوع گرم و سرد چیلرها و بویلرها و فن کویلها (که یکی از کاملترین سیستمهای تهویه است) در واقع چیلر با پیچیدهترین جزئیات فنی و بالاترین قیمت، فن کویلها دستگاههایی با ساختار و جزییات ساده هستند و قیمت آن بسیار پایین است.
در بعضی از دستگاهها، مبرد به جای آب سرد یا گرم از طریق کویل آنها جریان مییابد، یعنی مبرد (گاز فرئون) مستقیماً وارد فن کویل میشود و هوا را خنک یا گرم می کند. در این حالت فن کویلها به تجهیزات VRF یا GHP متصل میشوند.
نکاتی مهم درباره سرمایش و گرمایش هوا با فن کویل چیست؟
دستگاه فن کویل بخشی از سیستم تهویه مطبوع مرکزی (سرمایش و گرمایش) است که برای تهویه مطبوع انواع ساختمان های مسکونی (منزل، آپارتمان، ویلا، اداری، تجاری و … ) استفاده میگردد. گاهی از یونیت فن کویل به عنوان داکت فن یا فن کویل کانالی استفاده میگردد که قابلیت تامین و ورود هوای تازه به ساختمان را دارد. از دیگر سیستمهای کانالی که مزایا و معایب خاص خود را دارند می توان به داکت اسپلیت اشاره کرد.
یک واحد فن کویل، گرمایش و سرمایش را به وسیله یک کلید روشن/خاموش دستی یا یک ترموستات نظارت میکند که سرعت فن را تغییر میدهد یا جریان آب از طریق آن توسط یک شیر یا سوپاپ باز و بسته میشود. در ساختمان های مجهز به BMS، فن کویل توسط یک کنترلر دیجیتال متصل به شبکه BMS کنترل می شود. مزیت استفاده از فن کویل در ساختمان این است که جدای از قابلیت خنک سازی و گرمایش هوا، یک فن ناکارآمد به راحتی قابل خاموش کردن یا تغییر دما بدون تاثیر روی بقیه فن کویلها است. در تصویر زیر مشاهده میکنید که چگونه یک سری فن کویل به چیلر و بویلر متصل است و هوای هر اتاق را به طور مستقل سرد و گرم میکند.
این سیستم به دلیل سادگی و انعطافپذیری نسبت به سیستمهایی مانند هواساز مقرون به صرفهتر است. زیرا نیازی به کانالهای بیشتر نیست و مستقیماً از طریق لوله به دستگاههای تولید آب سرد و گرم متصل میشود. هواسازها رقیب شدیدی برای فن کویلها هستند که بسته به ویژگیهای هر ساختمان، معمولاً از یک یا ترکیبی از این دو سیستم استفاده میکنند.
پس از اندازهگیری دمای هوای ورودی و خروجی از فن کویل و میزان هوای عبوری از فن کویل، میتوان حرارت یا قدرت سرمایش حاصل از آن را محاسبه کرد.
واحدهای فن کویل در دو حالت کلی حالت دمیدن و حالت مکش طراحی میشوند. در حالت دمش فن دستگاه با دمیدن هوا در بین کویلها و در حالت مکش با مکش هوا از طریق کویل ها هوا را گرم یا خنک میکند. نوع مکش میتواند گرمای بیشتری را منتقل کند، اما کمی گرانتر از دمنده است.
فن کویل ها در انواع سقف، دیوار، کف و … موجود می باشند و شکل زیر نوع پرکاربرد (سقفی توکار) را نشان می دهد. فن کویل سقفی توکار نسبت به انواع دیگر هزینه کمتری دارد.
توکار یا روکار بودن دستگاه فن کویل چیست؟ فن کویل را میتوان به صورت توکار (پنهان) یا روکار (قابل رویت) طراحی و نصب کرد. نوع روکار (طبق تصویر زیر) می تواند زمینی ، سقفی، دیواری باشد که نیاز بدنه برای حفاظت کافی دارد. فن کویل در این بدنه بسته و مشبک تعبیه گردیده است. نوع توکار که معمولا به صورت سقفی اجرا می شود مزایای بیشتری دارد و معمولا به دو صورت استفاده میشود. در حالت اول در صورت استفاده از سقف کاذب بر روی ساختمان میتوان از فن کویل سقفی کاستی چهار طرفه مطابق شکل زیر استفاده کرد. به طور خلاصه، با سقف کاذب، فقط دریچه های هوا را میتوان دید. در حالت دوم (طبق تصویر زیر) به جای استفاده از سقف کاذب میتوان فن کویل های سقفی توکار را در قسمتی از سقف (معمولا قسمت ورودی سالن یا اتاق) نصب کرد. بنابراین اگر سقف کاذب در ساختمان نداشته باشیم (مثلاً انواع ساختمان های مسکونی، همه خانه ها و آپارتمانها سقف کاذب ندارند) مناسبترین نوع از نظر قیمت و مزایا، نوع سقفی توکار است.
مشخصات فن کویل دو لوله ای یا چهار لوله ای: فن کویل ها به دو دسته کلی دو کانالی و چهار کانالی تقسیم میشوند. در نوع دو لوله، یک لوله برای تامین و دومی برای بازگشت آب سرد یا گرم است. بنابراین تمام فن کویل های ساختمان یا در حالت سرمایش و یا گرمایش کار می کنند.(حالت سرمایش در تابستان کار میکنند و در حالت گرمایش زمستانی) استفاده همزمان از برخی در حالت سرمایش و برخی در حالت گرمایش غیرممکن است. مثلاً در فصل بهار اگر بعضی واحدها نیاز به سرمایش دارند و بعضی واحدها نیاز به گرمایش دارند. در نوع دو لوله ای نمیتوانید هر دو را همزمان داشته باشید و همه آنها فقط در حالت سرمایش یا گرمایش هستند. نوع دو لوله ای کمترین قیمت را نسبت به نوع چهار لوله ای دارد. نوع چهار لوله دارای دو لوله تغذیه و دو لوله برگشت است که یکی از لوله های تغذیه همیشه حاوی آب گرم و دیگری همیشه دارای آب سرد است که سیستم چهارفصل را ایجاد میکند. یکی دیگر از مزایای چهار لوله این است که در قسمتهای مختلف ساختمان به دلایل مختلف برخی نیاز به گرما و برخی نیاز به سرما دارند. بنابراین آب گرم یا سرد متناسب با آن وارد سیستم میشود.
مزایا و کاربردهای اصلی فن کویل چیست؟
تامین سرمایش و گرمایش محیط داخلی ساختمان
امکان تنظیم و کنترل دمای مورد نظر در نقاط مختلف ساختمان
انعطافپذیری نصب بالا. بسته به موقعیتی که دارید میتوانید مدلهای مختلفی را خریداری کنید.
جهت بدست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد خرید بهترین نوع فن کویل میتوانید با کارشناسان ما با شمارههای 09190911891 – 09122583615 در تماس باشید. توجه
نتیجه گیری
گروه صنعتی بادبان تهویه پارسیان متخصص در طراحی و ساخت سازگارترین سیستمهای سرمایشی و گرمایشی با توجه به نیاز دقیق مشتریان و امکانات مالی کارکنان محترم، آماده ارائه انواع فن کویل ( کاستی، سقفی توکار ، زمینی، دیواری و کانالی) در ظرفیت های متفاوت است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد فن کویل چیست؟ مشخصات فنی کامل و استعلام قیمت با گروه صنعتی ما تماس حاصل فرمائید. شایان ذکر است؛ فروش کلیه محصولات این مجموعه در سراسر کشور امکان پذیر است.
سوالات متداول درباره فن کویل چیست؟
کجا از فن کویل سقفی توکار استفاده کنیم؟
این سیستم برای اتاقهایی با ارتفاع معمولی و استاندارد و سقفهای کاذب مناسب است. از جمله مزایای این محصول کویلهای سه خطی برای افزایش ظرفیت سرمایش و گرمایش، ابعاد مناسب و صدای کم را میتوان برشمرد. این فن کویل قیمت بسیار پایینی دارد و ارزانترین نوع سیستم میباشد.
سیستم HVAC چیست؟
سیستم HVAC مخفف عبارت Heating, Ventilation, and Air Conditioning یا تهویه مطبوع است. این سیستم با هم کار میکند و برای کنترل و تامین دما (سرمایش و گرمایش) و تهویه مطبوع ساختمانها استفاده میشود. سیستم HVAC در اکثر ساختمانهای مسکونی، تجاری و صنعتی استفاده میشود.
مصرف برق فن کویل چقدر است؟
مصرف برق (FCU) بر اساس عوامل مختلفی مانند توان، راندمان و عملکرد متفاوت است.
در این مقاله تفاوت داکت اسپلیت با چیلر را در 6 پارامتر متفاوت از جمله قیمت، هزینه نصب، قدرت سرمایش و گرمایش، سیستم مورد نیاز اضافی، قابلیت کنترل رطوبت و فیلتراسیون هوا مقایسه خواهیم کرد. البته تفاوت داکت اسپلیت با چیلر، علاوه بر این 6 پارامتر ، ممکن است موارد دیگری را نیز شامل شود که تلاش کردهایم به با اهمیتترین آنها بپردازیم.
برای درک تفاوت داکت اسپلیت با چیلر ، ابتدا بایستی ساختار این دو سیستم را بررسی کنیم.
ساختار سیستم چیلر
چیلر وسیلهای متشکل از یک کمپرسور و موتور الکتریکی است. یک مبدل حرارتی به نام اواپراتور، یک کندانسور و یک شیر انبساط است که گاز فریون یا مبرد از طریق جریان مدار، دمای آب را کاهش میدهد. چرخه دائمی آب خنکشده به سایر تجهیزات داخل یا پشت پنجرههای ساختمان مانند فنها یا هواساز پمپ میشود. در برخی موارد، چیلر به جای خنک کردن مایع خنک کننده، مبرد را از طریق لوله ها به هواساز می فرستد تا به طور مستقیم هوا را خنک کند. بنابراین، چیلرها به طور کلی به سه شکل در دسترس هستند:
به همراه فن کویل
به همراه هواساز
به شکل پکیج یونیت
آب سردی که توسط چیلر به این دستگاهها میرسد. در کویل (لوله های مارپیچ) این دستگاهها جریان مییابد و فن با چرخش خود، هوای اطراف کویلها را هدایت میکند و دمای آنها را کاهش میدهد.
اتصال چیلر با لوله آب سرد به هواساز یا فن کویل یا هر دو:
ساختار سیستم داکت اسپلیت
داکت اسپلیت همچنین مانند چیلر دارای کمپرسور، کندانسور و غیره می باشد. به عبارت دیگر، مبرد که دمای آن بسیار کاهش یافته است وارد کویل گرمایش مخصوص یونیت داخلی میشود و هوای اطراف کویل توسط فن دمنده، دمیده میشود. در نتیجه با جذب گرمای هوا و تهویه مطبوع هوا خنک میشود.
هر دو سیستم برای گرم کردن به آب گرم یا بخار داغ نیاز دارند. اواپراتور داکت اسپلیت، کویل آب گرم (علاوه بر کویل خنک کنندهیا مبرد) را در خود جای میدهد. فن کویل و هواساز دارای کویلهایی برای گرمایش و سرمایش هستند. در هر دو سیستم، آب توسط یک منبع حرارتی احتراق گاز مانند پک احتراق گاز یا گاز یا سیستم دیگر گرم شده و به کویل های این واحدها فرستاده میشود که فن را میچرخاند و هوا را گرم میکند.
تفاوت داکت اسپلیت با چیلر و مقایسه آنها از 6 بعد مختلف
تفاوت داکت اسپلیت با چیلر و مقایسه آنهااز بعد قیمت تمام شده
مقایسه هزینه کامل، تفاوت داکت اسپلیت با چیلر را نشان میدهد. چیلر یک سیستم خنک کننده است که به طور کامل با فن کویل متصل شده است. سیستم خنک کننده را میتوان برای واحدهای مسکونی یا اداری استفاده کرد. یک کویل در یک چیلر سرمایش و گرمایش را انجام میدهد، اما یک سیستم داکت اسپلیت به کویل مجزا و کویلهای آبگرم برای گرم کردن محیط نیاز دارد.
در یک واحد مسکونی بزرگ، ممکن است یک یا دو داکت اسپلیت برای خنک کردن تمام اتاقها نیاز باشد، اما در همان واحد مسکونی، چیلر سرمایش یا گرمایش را به خوبی انجام میدهد.
قیمت کل داکت اسپلیت به دلیل نوع ساخت و لولههای مجزا برای آب سرد و گرم بسیار بالاتر از چیلر میباشد. قیمت خرید چیلر سانترال یا مرکزی با فن کویل تقریباً با هزینه خرید داکت اسپلیت برابری میکند، اما در یک ساختمان در صورتی که عملکرد مشابه با سانترال انجام شود، ممکن است به تعداد بیشتری داکت اسپلیت برای گرم کردن یا خنک کردن محیط نیاز باشد.
تفاوت داکت اسپلیت با چیلر از بعد هزینه نصب و اجرا
دومین تفاوت داکت اسپلیت با چیلر بعد هزینه نصب و اجرا است. هزینه سیستم تهویه نه تنها شامل خرید تجهیزات میشود. اما شامل هزینههای نصب نیز میشود. هزینه نصب چیلر و فن کویل در مقایسه با داکت اسپلیت متفاوت است.
جهت نعیین تفاوت داکت اسپلیت با چیلر مهمترین هزینهها و تجهیزات نصب در دستگاه داکت اسپلیت عبارتند از:
لوله کشی مسی بین یونیت داخل و خارج ساختمان و نفوذ آن به ازای هر متر(دقت کنید که یونیت از بیرون ساختمان قابل رویت نباشد و معمولاً روی پشت بام نصب شود که افزایش طول لوله کشی مسی، هزینه ها را بالا میبرد.)
محل قرارگیری یونیت داخلی در داخل واحدها بین کندانسور و اتاق و راهرو و عایق آن در هر متر مربع مساحت کانال(توجه داشته باشید که همانطور که اشاره کردیم دمای هوا در یونیت داخلی در همه جا با چندین کانال بهینه میشود.)
لوله کشی آبگرم بین پکیج یا ماشین آلات و کویل آبگرم یونیت داخلی
مهمترین هزینهها و تجهیزات نصب در دستگاه چیلر و فن کویلها عبارتند از:
لوله کشی آب بین چیلر و فن کویلها برای هر متر مربع
نکته اینجاست که به طور معمول زمان استفاده چیلر در ساختمان، موتورخانه مرکزی نیز به عنوان سیستم گرمایش آن در نظر گرفته میشود. اگر سیستم اصولی از پایه طراحی شده باشد، برای ارسال آب سرد به یک پمپ مشترک متصل میشود. برای ارسال آب گرم (از دیگ موتورخانه) لازم است که در آن نیازی به در نظر گرفتن پمپ چیلر جداگانه نباشد و از این نظر در هزینه ها صرفه جویی میشود.
بنابراین زمانی که تفاوت داکت اسپلیت با چیلر را مقایسه میکنیم، میبینیم که هزینه نصب داکت اسپلیت از چیلر بیشتر است.
تفاوت داکت اسپلیت با چیلر از بعد سیستمهای مکمل
جهت مشخص کردن تفاوت داکت اسپلیت با چیلر باید بدانیم منظور از سیستمهای مکمل این است که آیا این سیستمها افزون بر سرمایش، قابلیت گرم کردن محیط را نیز دارند؟ همانگونه که گفتیم در این دو سیستم (چیلر و فن کویل و هم داکت اسپلیتها) گرمایش توسط موتورخانه یا پکیج انجام میشود.
با فن کویلها احتیاجی به در نظر گرفتن کویل آب گرم جداگانه نیست، خنک سازی با اتصال آب سرد به لوله ورودی فن کویل و گرمایش با اتصال آب گرم به لوله ورودی امکانپذیر است. اما برای استفاده یک سیستم داکت اسپلیت، یک کویل آبگرم بایستی برای هر دستگاه در نظر گرفته شود.
اگر به تصویر زیر دقت کنید، میبینید که برای سرمایش یونیت داخلی داکت اسپلیت دارای کویل خنک کننده مخصوص مبرد است. جهت گرمایش نیز یک کویل مخصوص داخل یا خارج یونیت (جلو یا پشت) نصب شده است.
تفاوت داکت اسپلیت با چیلر از بعد توان حداکثری
ظرفیت و حجم پوشش داده شده نیز تفاوت داکت اسپلیت با چیلر را نشان میدهد. حداکثر توان داکت اسپلیت تقسیم پنج تن است، در حالی که این توان در یخچال از ده تن شروع میشود و به هزار تن میرسد.
بنابراین برای حجم خنک کننده زیاد بهتر است از چیلر استفاده شود، زیرا برای حجم زیاد استفاده از یک چیلر کفایت میکند. اما در همین شرایط باید از چند داکت اسپلیت برای خنک یا گرم کردن محیط استفاده کرد.
در رابطه با این مطلب، پیشنهاد میکنیم مقاله نکات مهم خرید داکت اسپلیت را مطالعه کنید.
تفاوت داکت اسپلیت با چیلر در امکان جهت تنظیم رطوبت
پنجمین تفاوت داکت اسپلیت با چیلر، توانایی افزودن رطوبت یا رطوبتزدایی هوای ورودی به ساختمان است. داکت اسپلیت فقط زمانی که مبرد وارد کویل اواپراتور میشود (در تابستان) موجب کاهش رطوبت میشود. در زمستان نمیتوان آن را تقویت یا رطوبت زدایی کرد. اما در سیستم چیلر و با اتصال آن به چیلر و یا استفاده از آن به عنوان یونیت پکیج، چیلر میتواند تجهیزات رطوبتگیر و رطوبتزن را اضافه کند تا رطوبت هوا را در تابستان و زمستان به میزان لازم تنظیم کند.
تصویری گرافیکی از نمای داخلی دستگاه هواساز شامل فیلتر، رطوبت زن و کویل های آب سرد و گرم :
تفاوت داکت اسپلیت با چیلر از بعد پاکسازی هوا
ششمین تفاوت داکت اسپلیت با چیلر از نظر فیلتراسیون هوا است. اواپراتور (یونیت داخلی) داکت اسپلیت ابعاد کوچکتری در مقایسه با هواساز چیلر دارد. از آنجایی که زیر سقف کاذب قرار دارد، افزودن فیلتر محدود است و شبیه فن کویل است. فقط فیلترهای فلزی را میتوان در دو یا سه لایه استفاده کرد که برای جلوگیری از ورود ذرات بزرگ و گرد و غبار به یونیت داخلی داکت اسپلیت و فن کویلها میباشد. اما در هواساز وصل به چیلر انواع فیلترها را میتوان به مسیر عبور هوا اضافه کرد و با فیلترهای HEPA و ULPA تا 99.99 درصد کارایی تصفیه هوا امکانپذیر است.
با درک دقیق و کلی با اهمیتترین تفاوت داکت اسپلیت با چیلر که در این مقاله مورد بحث و مقایسه قرار گرفت. میتوانید تجربه و شناخت خوب و نسبی از سایر سیستمهای تبرید کسب کنید. دانستن تفاوت داکت اسپلیت با چیلر میتواند به شما کمک کند تا بهترین سیستم گرمایش و سرمایش منزل یا محل کار خود را خریداری کنید.
سوالات متداول درباره تفاوت داکت اسپلیت با چیلر
سطح صدای چیلر بالاتر است یا داکت اسپلیت؟
فن یونیت خارجی داکت اسپلیت از چیلر مرکزی صدای بالاتری دارد، زیرا برای توزیع خوب گرمایش و سرمایش باید فن قوی داشته باشد، در نتیجه صدایی تولید میکند، زیاد است و واقعاً آرامش و آسایش ساکنان ساختمان مزاحم میشود.
آیا داکت اسپلیت انرژی بیشتری مصرف می کند یا چیلر؟
همانطور که در بالا توضیح دادیم، مصرف انرژی با داکت اسپلیت بیشتر از چیلر و سیستم فن کویل مرکزی است.
آیا نصب چیلر گرانتر است یا داکت اسپلیت؟
اگر فضای مورد نظر شما بزرگ باشد، هزینه نصب داکت اسپلیت بالاتر از چیلر خواهد بود زیرا به یونیتهای داخلی و لوله کشی بیشتری نیاز دارد.